8945,8%0,42
34,28% -0,02
37,10% 0,13
3055,69% 1,07
5007,29% 0,00
CHP Göle İlçe Başkanı Recai ÖZALP , ormanlar kesiliyor yerine 7 yıldır tekbir fidan dikilmiyor gelecek için bir felaket haberindir
Bölgemizde her yaz olduğu gibi bu yılda ormanların Devlet eliyle kesilmesiyle ilgili gerek sosyal medyada paylaşılan gerekse halk tarafından feryat edilen bu konuyu zaman zaman dile getiriyor olsakta yeterince hedef kitleye ulaşamadığımızdan bu sorunun çözüm noktasında ya ilgililere duyuramıyoruz yada ilgililer bu ilçe halkının feryadı duydukları halde sessiz kalıyorlar.
AKP hükümeti tarafından Göle Orman İşletme Müdürlüğünün kapatıldığı günden taki bu güne kadar, yıllarca oyalama politikası uygulayarak Göle Orman İşletme Müdürlüğünün tekrar açılarak faaliyetine devam edileceği her yıl söylenmesinin üzerinden tam 15 yıl geçti.
Evet emekli bir teşkilat çalışanı olarak her defasında bölgemiz ormanlarının yenilenmesi ve gençleştirilmesi ve genç nesillere genç orman varlığı bırakılması yönünde fikrimi açıkça ortaya koymaktayım.Ancak yapılan bu çalışmanın yanlış uygulandığını her defasında dile getirdim. Burada önce sorunu konuşarak, sonrada çözüm önerisini konuşacağız.
Amenajman planına göre her yıl yapılan bakım çalışmasında izlediğimiz ve gördüğümüz kadarıyla, amaç saha içerisinde bulunan kurumuş, tepesi kırık ve tohum vasfını yitirmiş VS gibi saha içerisindeki ağaçların tespiti yapılarak numaralanarak damgalanması gerekmektedir.
Ancak yapılan çalışmada plana göre bölme etası ÖRNEĞİN; 500 m3 ise ve sahanın genel durumu bu atayı almaya uygun değilse kesinlikle bu sahada üretim yapılmalıdır. Veya sahanın genel durumuna göre damga yapılmalıdır.
Ancak yapılan uygulamanın bu yönde olmadığı, sadece plan gerçekleştirilsin düşüncesi ile sahaya girilerek eta doldurulsun plan gerçekleştirilsin diye yapılan bu üretim tamamıyla ormana kıyım demektir. Bu birinci sorun ve çözümü;
Yine bir başka durumsa, Tensil çalışmalarında saha içerisinde bulunan gençliğe yönelik çalışmadır, saha içerisinde bulunan yukarıda bahsettiğimiz ağaçların saha içerisinde çıkarılarak sadece sahada tohumluk ağaçların bırakılması yönündeki çalışmada ise üretimde çalışan üretim işçilerinin saha içerisinde damgalanan ağaçların kesilerek gelişi güzel saha içerisinden kontrolsüz olarak çıkarılması ile ilgili çalışmanın, yanlış bir çalışma olduğu, saha içerisinde iş makinaları gelişi güzel çalışmakta, amaç saha içerisinde bulunan gençliğin üstünün açılması rüzgar ve güneş ışığı alması yönündedir.
Bu çalışma memur kontrolünde olmalı ve saha içerisinden çıkarılacak ağaçların yön belirlemesi yapıldıktan sonra saha içerisinden çıkarılmalıdır. Yapılan yanlış çalışma neticesinde alttaki gençliği kurtaralım derken tam tersini yaparak saha içerisinde bulunan gençliği yok ediyoruz.Bunun adıda bir orman kıyımı olarak geçer.
Diğer bir önemli husus ise bölgemiz ormanları % 70- 75 verim yüzdesi ile çalışmaktadır. Görünen o ki maalesef verim yüzdesi % 40-50 civarlarına kadar düşmektedir. Asıl sorgulanması gereken soruda bu, burada ortaya çıkan görevli memurlar tarafından tekniğine uygun olarak emvaller işenmiyor.
Veya sahada kesilen emvaller kaçakçılar tarafından kaçırılıyor. İşte tamda burada koruma zafiyeti ortaya çıkıyor. Diğer bir başka önemli husus ise maalesef bölgemizde son 15 yıldan bu yana Ormanlarda fidan dikiminin yapılmamasıdır.
Bölgemizde yanlış uygulamalardan dolayı maalesef orman varlığımızı yavaş yavaş kaybetmekteyiz. Yetkililerin bir an önce yanlış ve hatalı uygulamaların önüne geçerek bölge halkının ormanlar konusundaki hassasiyetlerine kulak tıkamaları ve vurdumduymazdan gelmeleri kabul edilemez.
Selam ve saygılarımla…..
Recai ÖZALP
CHP Göle İlçe Başkanı