• BIST 100

    9339,59%-0,11
  • DOLAR

    39,51% 0,13
  • EURO

    45,33% -0,16
  • GRAM ALTIN

    4308,83% 0,19
  • Ç. ALTIN

    6927,68% 0,00

Başkan Keskin, Şişli’de Yaşlı Olmak Bir Ayrıcalık

Şişli Belediyesi, Türkiye’de ilk örnek teşkil eden ve yaşlılara yönelik hizmet verecek olan “Yaşayan Ev ve Yaşlı Hakları Merkezi”ni açtı.

İSTANBUL HABERLERİ 24.03.2023 15:58:24 0
Başkan Keskin, Şişli’de Yaşlı Olmak Bir Ayrıcalık

Şişli Belediyesi, Türkiye’de ilk örnek teşkil eden ve yaşlılara yönelik hizmet verecek olan “Yaşayan Ev ve Yaşlı Hakları Merkezi”ni açtı. Yaşayan Ev, insanların keyifli, kaliteli vakit geçirmeleri ve sağlıklı yaşlanmaları için kurgulandı.

Yağmur KÜPELİ/İstanbul/Serhat Birikim

         Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin,  yaş almış insanlara karşı önyargıların kırılabilmesi  için çalışıyoruz

            Yaşlı Hakları Merkezi’nde ise; yaşlıların uğradıkları şiddet, ihmal, istismar ve ayrımcılıklara yönelik psikolojik, hukuki ve sosyal desteklere ulaşabilmeleri konusunda danışmanlık hizmeti sunulacak.

            Yaşlıların ve yaşlanmakta olan bireylerin yaşam kalitesini yükseltmeyi amaç edinerek daha kaliteli, sağlıklı ve keyifli yaşlanması için çalışmalar yürüten Şişli Belediyesi, hak temelli bir yaklaşımla 2021 yılında Türkiye’de bir ilke imza atarak Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde “Gerontolojik Hizmetler Birimi”ni kurmuştu. 

         Belediye, bu alanda yeni bir hizmeti daha planlayarak; yaşlıların yaşadıkları ayrımcı söylemlerin, ihmallerin ve ön yargıların kırılabilmesi, yaşlıların kent ile kurdukları ilişki düzeylerini güçlendirebilmeleri için yine Türkiye’de bir ilk olan “Yaşayan Ev ve Yaşlı Hakları Merkezi”ni açtı.

         Şişli Paşa Mahallesi’nde yer alan Yaşayan Ev ve Yaşlı Hakları Merkezi; 22 Mart Çarşamba günü Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin ve halkın yoğun katılımıyla düzenlenen bir törenle hizmete girdi.

 “Yaşlı hakları, insan haklarıdır”

         Yaş almış vatandaşların yaşadığı ayrımcı tutumların, hak ihlallerinin, kamusal hizmetlerden aldığı payın giderek azalmasının görünmeyen, ancak ciddi bir sorun olduğunu belirten Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, toplumsal dayanışmanın en önemli göstergelerinden birinin; yaşlıların karşılaşabileceği sorunların en aza indirgenmesi ve bunların çözümüne ulaşabilme noktasında olanaklar sunulması olduğunu belirtti.

         Açılış töreninde Şişlililer bir araya gelen Başkan Keskin, ‘Gerontolojik Hizmetler Birimi çatısı altında yaş almış insanlara karşı önyargıların kırılabilmesi ve bu kişilerin kent ile kurdukları ilişkinin güçlendirilmesi için çalışmalara başladıklarını söyledi.

Keskin, konuşmasında şu noktalara değindi: “Yaşlı hakları, insan haklarıdır. Bu amaçla “Yaşayan Ev ve Yaşlı Hakları Merkezi”ni projelendirdik.  Her iki merkez de komşularımızın keyifli, kaliteli vakit geçirmeleri ve sağlıklı yaşlanmaları için kurgulandı. Ancak, bizim bu merkez özelinde çok önemli bir hedefimiz daha var. ‘Yaşayan Ev ve Yaşlı Hakları Merkezimizle’, İstanbul Barosu bünyesinde Kadın Hakları Merkezi gibi Yaşlı Hakları Merkezi’nin açılmasını destekleyeceğiz. Bu amaçla Yaşlı Hakları Merkezimizde, yaşlı komşularımızın uğradıkları şiddet, ihmal, istismar ve ayrımcılık gibi vakaları bildirecekleri bir ihbar hattı oluşturacağız. İstanbul Barosu işbirliğiyle, bu komşularımızın uğradıkları hak ihlallerine yönelik psikolojik, hukuki ve sosyal desteklere ulaşabilmeleri noktasında danışmanlık hizmeti vereceğiz.”

Yaşayan Ev ve Yaşlı Hakları Merkezi’nde pek çok hizmet çeşidi kurgulandı:

  • Aynı bahçe içerisinde 150 metrekare kapalı alana sahip olan Yaşlı Hakları Merkezi ile 750 metrekare kapalı alanda konumlandırılan Yaşayan Ev üyelik sistemiyle çalışacak.  
  • Yaşayan Ev iç kısmında; 1 kafe, 1 görüşme odası, 1 iş-uğraş atölyesi, 1 mutfak yer alıyor.
  •  Yaşayan Ev’in dış kısmında ise; 1 kış bahçesi, yazın kullanılabilecek şemsiyeli oturma alanı, rehabilite özelliği olan tarih boyunca hem fizyolojik hem psikolojik hem de bilişsel açıdan tedavilerde kullanılan terapötik bahçe alanı bulunuyor. Terapötik bahçede; tıbbi aromatik kokuların yer aldığı bitkiler bulunuyor. Yine bu bahçede, yaşlıların bitki yetiştirebilecekleri, bakım yapabilecekleri erişilebilir bir alan da oluşturuldu. 
  • Kurgulanan iş-uğraş atölyelerinde ise çeşitli sosyal, bilişsel, kültürel aktiviteler, sanatsal faaliyetler, Parkinson, Alzheimer risk taraması gibi sağlık çalışmalarının yanı sıra eğitimler, manevi destek programları düzenlenecek.
  • Kitap okumayı seven yaşlılar için Yaşayan Ev’de bir de kütüphane kuruldu.
  • Yaşlı Hakları Merkezi ise 1 görüşme odası ve 1 adet çok amaçlı salondan oluşuyor.
  •  Merkezde yaşlıların arkadaşlarıyla sohbet edebilecekleri, etkinlikler yapabileceği bahçe alanı da bulunuyor. 
  • Yaşlı Hakları Merkezi’nde yaşlıların uğradıkları şiddet, ihmal, istismar ve ayrımcılıklara yönelik vakaların bildirebileceği ihbar hattı oluşturulacak. İstanbul Barosu iş birliğiyle yaşlıların, uğradıkları hak ihlallerine yönelik psikolojik, hukuki ve sosyal desteklere ulaşabilmeleri noktasında danışmanlık hizmeti sunulacak. 
  • Merkezde; yaş, cinsiyet kimliği, cinsel yönelim, etnik köken, medeni durum, engel durumu, mültecilik-göçmenlik durumu, maruz kalınan şiddet türü vb. olmak üzere istatistiki veriler tutularak politika ve hizmet önerileri de geliştirilecek.
  • Bunun yanı sıra, çeşitli etkinliklerle yaşlı haklarını görünür kılmak ve bu alanda farkındalık yaratmak için çalışmalar yürütülecek. 
  • Merkez ayrıca, Şişli’de şiddet sonrası ilk müdahalelerin gerçekleşeceği istasyon olma yönünde de önemli bir yere sahip olacak.

 

 

CHP’li Belediyeler Saraçhane’de Birlik Mesajı Verdi

Ju Jıtsu Şampiyonası Çorum’da Nefes Kesti

Bakan Yerlikaya'dan Edirne Merkezli Operasyon Duyurusu

Dijital Dolandırıcılığa Dikkat..!

Regnum Kültür ve Sanat Merkezi Eğitimlerine Başladı!

Gazeteci Gürsel Karasansar Hayatını Kaybetti

Türkiye ve Bulgaristan’dan Sınırda Ortak Önlemler

Yeni Dolandırıcılık Yöntemine Dikkat!

Küçük Ellerden Büyük Eserler...

Hem Güldüler Hem Öğrendiler

Arpa Hasadı Burs Oldu

Bakan Yardımcısı Yılmaz'la Vali Sezer Öğrencilerle Buluştu

Beylikdüzü’nde Babalar Günü’ne Özel Etkinlikler

Esenyurt’ta Tarih Şöleni: 1071’den Günümüze Türkiye Tarihi Sahnelendi

Vali Yunus Sezer: "Babalar Ailelerimizin Sarsılmaz Direği"

Balıkçı Kenan’dan Şok İddialar… Ahtapotun Başı İmamoğlu, Beyni Akgün

Minik Yüreklerden Büyük Ressamlar Geçidi

Kırmaz’dan Hallimanı Beach’e Ziyaret

Esenyurt’ta Linç Kültürü Masaya Yatırılıyor

DEM üç ay sonra kararını verebildi: Başvuru yapacağız

Babalarımız: Hayatımızın En Büyük Kahramanları

TEMPO TV. Gazetecilerle Gündem’de Bu Hafta: ALİ AKÜZÜM Konuk Olacak

Ahmet Şahin, Büyükçekmece Belediyesi Başkan Vekili olarak seçildi

Atatürkçü Düşünce Derneği’nin Beyoğlu Şubesi Şişhane’de Açıldı

Doğaseverlerin Yeni Uğrak Noktası: Esenyurt Belediyesi Danamandıra Tabiat Parkı!

Zincir Marketlere Kapsamlı Denetim

TSK Gücüne Güç Katıyor…

Bekir Bozdağ Yeniden TBMM Başkanvekili Oldu

Yağış ve Toza Dikkat..!

Şarkılar Sahne Sıcaklığında Yeniden Doğuyor

Yükleniyor

Başkan KAÇALİ, Azerbaycan Cumhuriyetinin 107. Yılını Kutladı

İstanbul’da Barış İçin Tarihi Zirve

Trump’tan İstanbul Açıklaması

Erdoğan ve Zelenskiy Ankara’da Buluşuyor

Ford İşçileri Almanya’da Grevde

Trump’tan Orta Doğu Çıkarması

Zelenskiy Türkiye’ye Geliyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kritik Görüşme

Türkiye Terörsüz Geleceğe Yaklaştı

Papa LEO'dan Barış Çağrısı

TEMPO TV. Gazetecilerle Gündem’de Bu Hafta: ALİ AKÜZÜM Konuk Olacak

ALTIN FİYATLARINDA YENİ HEDEF 3 BİN 500 DOLAR

MAYIS AYI ENFLASYON VERİLERİ SALI GÜNÜ AÇIKLANACAK

Emeklilere Müjde

Altın Düştü, Dolar Dalgalı

Altın Fiyatları Yükselişe Geçti

Vatandaş Mağdur Oldu

Zam Umudu Artıyor

Ev Kadınları İçin Sosyal Güvence Düzenlemesi

Destek Ödemesi Hesaplara Yatıyor

Karya Farma Ekibi Dikenli İnciri İnceledi Sonuçlar Şaşırttı

Karya Farma Ekibinden İki Spesifik Patent Müjdesi Geldi

109. Anma Yıldönümünde Sarıkamış Şehitleri

Ju Jıtsu Şampiyonası Çorum’da Nefes Kesti

Avrupa'da Altın Kazanan Bilekler…

İstanbul’un Fethinin İzinden Konvoy Coşkusu

Geleceği Netlik Kazandı İmzayı Attı

Esenyurtlu Cimnastikçilerden Türkiye Derecesi

Avcılar Belediye Cihangirspor Kadınlar 2.Lige Yükselme finalinde

Fenerbahçe’yi Farklı Geçtiler…

Galatasaray Taraftarı Silva İçin Geri Sayımda

Esenyurt Belediyesinden Özel Çocuklara Atla Terapi Etkinliği

Ali Koç’un Yunus Akgün Planı

Esenyurt’ta Linç Kültürü Masaya Yatırılıyor

“Temel Eğitimde Paydaş odaklı Yönetim” Adlı Kitap Çıktı

Ömer AMED'in Lansman Gecesi Muhteşem Oldu

LOZAN YOLU ÇOK ÇETİN BİR YOLDU.

Kakava Ateşi Edirne’yi Isıttı: Şenlikte Renk, Müzik ve Birlik Vardı

Kars Ardahan Iğdır Tanıtım Günlerinde Görücüye çıkacak

BEYOĞLU’NDA KADIN EMEĞİ GÜNLERİ BAŞLADI

Esenyurt’ta Kültür Sanat Coşkusu: Çehov Kabare Kapalı Gişe Oynadı

Volkan Konak, Türkiye’yi Yasa Boğdu

DEM Partililer Yenikapı'da Nevruz'u kutlamasında Tutuklamalara tepki v ardı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2