Tarih: 22.10.2024 23:01

Başkan Nasrettin BAVAŞ, Kars'ın Kurtuluşu Esarete Son vermiştir

Facebook Twitter Linked-in

Marmara Kars Ardahan Iğdır Sanayici ve İş Adamları Derneğinin önceki dönem Başkanı Nasrettin BAVAŞ;  Türk esir olmaz, Türk devletsiz olmaz, Türk bayraksız olmaz, Türk ezansız olmayacağı için Karslılar kurtuluş mücadelesine önderlik yapmıştır dedi.

Karslılar için, vatan, millet, özgürlük kavramları vazgeçilmez bir ideoloji olmuştur diyen  İş İnsanı  Nasrettin BAVAŞ, Çünkü  Türk hürriyetsiz olmaz  bu nedenle, Türk esir olmaz, Türk devletsiz olmaz, Türk bayraksız olmaz, Türk ezansız olmayacağı için Karslılar kurtuluş mücadelesine önderlik yapmıştır dedi.

Kars'ın Düşman İşgalinden Kurtarılışı 104. Yılı ve Cumhuriyetin kuruluşunun 101. yılı dönümü nedeniyle Serhat Birikim Gazetesine açıklamada bulunan İş İnsanı BAVAŞ, korumak için bedel ödeyen isimsiz kahramanlarımıza, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygıyla, gazilerimizi minnetle anıyorum diyerek konuşmalarını şöyle sürdürdü;
            43 yıl süren Rus işgalinde Karslılar yılmamış usanmamış 43 yıl bayraksız yaşamış ama azimle sabırla mücadele ederek İstiklal Harbi'nin Türkiye'nin her tarafında devam ettiği bir dönemde  Kars'ta kurtuluş savaşı, Türkiye topraklarında bu ilk kurtuluş mücadelesinin başlatmıştır diyerek konuşmaların şöyle sürdürdü;
            Anadolu topraklarında ilk kurulan ve Türkiye Cumhuriyetine ışık tutan,17-18 Ocak 1919’da Dr. Esat Oktay başkanlığında 131 üyesi ile Güneybatı Kafkasya Milli Geçici Hükümeti’ni kurmuştur. 131 milletvekili bir parlamento oluşturulmuştur. 

Bu Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk anayasasıdır. 13 Nisan 1919’da İngilizlerin müdahalesi ile son erer. “Bu hükümet Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna ışık tutmuş.

Karslılar bıkmadan usanmadan kültüründe örf ve adetinden ödün vermeden bağımsızlık için mücadele eden, bugün dalgalanan Türk Bayrağımızı Kars Kalesinin burçlarına 99 yıl önce gönlere çeken yiğit ecdadımızı saygıyla hürmetle yad ediyorum.

30 Ekim 1920'nin Kars, 29 Ekim 1923 tarihinin ise ülke için iki önemli tarih olduğunu "96. kuruluş yıldönümünü kutladığımız cumhuriyetimizin ilk tohumları Kars'ımızda atılmıştır.  30 Ekim 1920'de Kâzım Karabekir komutasındaki Türk ordusuyla bütünleşip, Kars'ı yeniden Türk topraklarına katmıştır.

Kars'ın kurtuluşuyla devletimizin kuzeydoğu sınırları çizilmiş ve modern Türkiye'nin temelleri atılmıştır.

Anadolu'nun kurtuluşunda önemli bir merhaleyi teşkil eden serhat şehrimiz Kars'ın kurtuluşunun ve Türkiye'nin bağımsızlık ateşini 30 Ekimde yakan hürriyet sevdalısı şehitlerimiz Karsı vatan topraklarına katan kahramanlarımızı, kurtuluşta emeği geçen Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Kazım Karabekir Paşa başta olmak üzere bütün gazi ve şehitlerimize minnet ve şükranlarımı sunuyorum"
Fuat KATKAY/Kocaeli/Serhat Birikim

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —