• BIST 100

    16267,95%1,96
  • DOLAR

    44,20% 0,09
  • EURO

    51,02% 0,32
  • GRAM ALTIN

    7117,15% 0,12
  • Ç. ALTIN

    11584,42% 0,43

CHP’li Yaman, Muayene Süreleri Uzatılmalıdır.

CHP’li Yaman, Muayene Süreleri Uzatılmalıdır.

SİYASET 13.05.2024 10:47:05 0
CHP’li Yaman, Muayene Süreleri Uzatılmalıdır.

CHP Ankara Milletvekili Dr. Aylin Yaman’dan Sağlık Bakanına Cevap, Bakılan Hasta sayısı bir başarı göstergesi değildir!

CHP’li Yaman, Muayene Süreleri Uzatılmalıdır.

TBMM Genel Kurulu’nda CHP Grup Önerisi Üzerine söz alan Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi ve CHP Ankara Milletvekili Dr. Aylin Yaman, kaliteli bir sağlık sisteminin kurgulanmasının önemine dikkat çekti ve bu konuya dair çözüm önerilerini dile getirdi. 

CHP’li Yaman konuşmasında, “sağlık sisteminin kaliteli olması ne demek? Herkes tarafından ulaşılabilir olması demek, hasta ve aynı zamanda sağlık çalışanı odaklı olması demek, herkes için eşit, mutlaka fiziki ve işlevsel olarak güvenli ortamlarda yetkin, liyakat sahibi insan kaynağıyla sunulması demek, tüm kaynakların verimli kullanılması demek, yaptığımız her işin kanıta dayalı, uluslararası standartlarda olması demek. Bu tanımları yaptıktan sonra söyleyebilirim ki maalesef Türkiye'de sunulan sağlık hizmeti bölgesel farklılıkları olan, ekonomik alım gücüne dayalı, şiddetin gölgesinde, hasta güvenliğinden uzak ve sadece sağlık çalışanının omuzlarında yürümektedir. Bu omuzlara her geçen gün biraz daha yük bindirilmekte, az insanla çok iş yapabilmeyi marifet sanan bir zihniyetle, insan kaynağını maliyet kalemi olarak gören bir yaklaşımla sürdürülmektedir” dedi. 

SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM PROGRAMI İLE HASTALIK YÜKÜ ARTMIŞTIR

Sağlıkta Dönüşüm Programı sonucu sevk sisteminin ortadan kaldırılması, kontrolsüzce hasta trafiğinin oluşması ve koruyucu hekimlik yerine tedavi edici hekimliğe yatırım yapılması nedenleriyle hastalık yükünün arttığına işaret eden CHP’li Yaman, “yıllar içinde hekime müracaat sayısı yılda 10 keze kadar tırmanmıştır. Bu hasta ve hastalık yükü, polikliniklerde yığılmaya, randevu sisteminin kilitlenmesine ve hastanın çareyi acil servislerde aramasına neden olmuş, bu ortam ise şiddetin tırmanmasına yol açmıştır” değerlendirmesinde bulundu.

TBMM Kürsüsünden yaptığı konuşmada Sağlık Bakanın açıklamalarına da değinen CHP Ankara Milletvekili Dr. Aylin Yaman, “Sayın Bakan farklı biçimde iddia etse de birçok bilimsel yayında en az yirmi dakika ayrılmasının önerildiği muayene süreleri; ülkemizde beş dakikalara kadar indirilmiş, son günlerde iki, üç dakikaya indirilerek nabız yoklama girişimleri başlatılmıştır. Nasıl olsa her yükü kaldıran hekimler, hemşireler ve tüm sağlık çalışanları yavaş yavaş yeni uygulamalara hazırlanmaktadır. Sayın Koca'nın başlattığı onaylı randevu dönemi günümüzde listelerin yarısının randevusuz hastalarla oluştuğu düşünülecek olursa çözüm üretmeyecektir. Randevuyu onayladığını iddia eden hasta ile hekimi karşı karşıya getirecek, yine acillere yığılım olacak, yine şiddeti tırmandıracaktır. Şimdiden uyaralım, bu uygulama tıkanan sağlık hizmetleri için bir çözüm değil, yeni bir problem alanı yaratacaktır” uyarısında bulundu. 

KAMUCU BİR SİSTEM DERHAL HAYATA GEÇİRİLMELİDİR

“Randevu saatlerinin 7/24 esasına dayalı planlanması girişiminin, her ne kadar yalanlansa da, kararının, hastane yönetimlerine bırakılması, kâr amacı güden sistemlerde otomatik olarak uygulamaya alınması demektir” hatırlatmasında bulunan CHP’li Yaman, “bu sistem hastanın mesai dışında aciliyet olmadan gelmeme alışkanlığını ve acil-elektif vaka ayrımını tamamen bozacaktır. İlk yapılması gereken sistem değişikliğiyle birinci basamağın kamucu bir zihniyetle güçlendirilmesidir. Grup elemanları dâhil olmak üzere tüm ekibin kamu kadrolarında olacağı, hizmetin kamuya ait binalarda sürdürüleceği, bilimsel sevk kriterlerinin konacağı bir sistem derhâl hayata geçirilmelidir” dedi. 

MUAYENE SÜRELERİ UZATILMALIDIR

Konuşmasında çözüm önerilerinin de sıralayan CHP’li Yaman; “muayene süreleri tam tersine uzatılmalıdır, uzayan muayene süreleri hekim-hasta güvenini artıracak, hekimin tükenmesinin önüne geçecek, çare bulamayan hastanın sürekli sağlık kurumuna ve acillere başvurmasının önüne geçecektir. Sağlık Bakanının bahsettiği dört yıl sonra uzman hekim sayısının iki katına çıkarılması, mezuniyet öncesi ve sonrası tıp eğitiminin standart olmadığı ülkemizde bir meziyet değildir asla. Sorun bir sistem sorunudur, 81 milyon gelmeyen randevu çözümü acil servislerde arayan hastalar nedeniyledir. Üstelik sadece hekim sayısını artırmak yeterli değildir, sağlık bir ekip işidir ve ekibin tüm üyelerini aynı oranda artırmaz iseniz kaos devam edecektir” dedi.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI DA HASTALARIMIZ DA TÜKENMEKTEDİR

2028 yılında aşıların ve ilaçların neredeyse tamamının yerli üretimde olacağını belirten Sağlık Bakanına, 2028'e kadarki planlarını soran CHP’li Yaman, “yerli üretime geçene kadar hastaların mağduriyeti mi izlenecektir? Vadedilen ama yapılmayan HPV aşıları, dünyada pek çok ülkede kullanıma giren rota, zona, menenjit aşıları bizde nasıl uygulanacaktır? Yerli Covid aşımız Turkovac ne durumdadır? Diyabet sensörleri yerli üretime geçene kadar vaat edilmiş olmasına rağmen sistemdekiler neden kullanıma alınmamaktadır? Ayrıca, Sayın Bakan özele kayışın azaldığını belirtmiş olmakla birlikte, Türkiye Sigorta Birliği verilerine göre 2019-2023 yılları arasında tam 8 kat sağlık branşı prim üretim artışı gerçekleşmiştir, 2023 yılında tamamlayıcı sağlık sigorta prim üretimi yüzde 190 artmıştır. Kısacası, tükenen sağlık çalışanı kadar artık hastalarımız da maddi ve manevi tükenmektedir” değerlendirmesinde bulundu.

Haber: Ahmet TEKİN

Haber Kaynak : yerelhaberim.net

Nezir Karayün’den Ramazan Bayramı Mesajı

Vergi Beyanında Yeni Dönem Başladı

Dr. Volkan Sinan Kardeşini Kaybetti

Avcılar Belediyesi 14 Martta Sağlık Çalışanlarıyla İftarda Buluştu

GÖLE-FED Olağanüstü Genel Kurul Yaptı, Küpeli Yeniden Seçildi

CHP’li Beykoz Belediye Meclis Üyelerinden Bir İstifa Daha

Ahmet Özer’in Görev Talebine Mahkemeden Ret!

Emek Ve Dayanışma Aynı Sofrada Buluştu

Gençlerin Üniversite Yolculuğuna Büyük Destek

Gençler Afetlere Karşı Sahada Öğreniyor

Kadınların Gücü Hayatın Her Alanında Sahne Aldı

Kamu Kurumlarında Üst Düzey Atamalar Yapıldı

Malatya’da gençlik ve spor yatırımlarına büyük adım

Gambiya ile mutabakat zaptı imzalandı

Bıçkıdere Göleti’ne zarar veren yandı

Kırmızı bültenle aranan 16 şahıs Gürcistan’da

Süt ve süt ürünlerinde ne üretiyorlar?

Ordu OKSM'DE Ramazan'ın manevi ışıltısı

Bakan Tekin 12 Mart programına katıldı

Çelik Kartallara HGK-84 kitleri...

Sıkı para politikası sürdürülecek mi?

İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy unutulmadı

Bakan Kurum: COP31’i uygulama odaklı platforma dönüştüreceğiz

İzsiz’den Birlik Sofrasında Güçlü Mesaj...

Torosların Hikâyesi Yeni Kitapta Hayat Buldu

AKRAN ZORBALIĞIN İKİ YÜZÜ

Okumuş’tan Maarif Vizyonuyla Küresel Eğitim Yolculuğu...

Çetin; Alevîlik Yol, Bektaşilik Medeniyettir…

Küçükçekmece'de İftar Sofralarına Ve Ramazan Etkinliklerine Yoğun İlgi

Avcılar’da 8 Mart Rüzgarı, Yüzlerce Kadın Eşitlik İçin Pedal Çevirdi

Yükleniyor

loading

Gambiya ile mutabakat zaptı imzalandı

Kırmızı bültenle aranan 16 şahıs Gürcistan’da

Çelik Kartallara HGK-84 kitleri...

Mevlana Rüzgarı Esti

Sanatçı Latif AYYILDIZ’ın Sarıkamış Ağıdı

Başkan İrfan KOÇ;  Sarıkamış Şehitleri Türkiye’nin Gurur Kaynağıdır

MHP MYK Üyesi ÖGEL: Şehitlerimizi Onurla Yad Edeceğiz

Aytaç BATTAL; Sarıkamış Soğanlı Dağları Acı Bir Tarihin adadırr

Şehit Torunu Ali TURGUT, Sarıkamış Şehitlerini Tarihe İz Bırakmıştır

KKTC'nin yeni Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman oldu

Süt ve süt ürünlerinde ne üretiyorlar?

Sıkı para politikası sürdürülecek mi?

AKRAN ZORBALIĞIN İKİ YÜZÜ

2026 Yılı Çeltik Ekim Başvuruları Başladı

Yatırım ve Faiz Gelirlerine Vergi Geliyor…

Beylikdüzü Balıkçılar Çarşısı’nda hamsi bedava dağıtıldı 

HIZIR GLOBAL A.Ş. YETİŞ+ ÇARŞI, İstanbul’da Bayi toplantısıni gerçekleştirdi.

Piyasalarda Dengeler Altüst Oldu!

Üreten Toprağa Büyük Destek!

CHOCO TURN Çikolatılı Döner Bahçeşehir’de Açıldı!

Karya Farma Ekibi Dikenli İnciri İnceledi Sonuçlar Şaşırttı

Karya Farma Ekibinden İki Spesifik Patent Müjdesi Geldi

109. Anma Yıldönümünde Sarıkamış Şehitleri

Sokak Ligi’nde Şampiyon Esenler Şatto!

Altın Kızlar Dubai’de Türkiye’yi Gururlandırdı!

Genç dev adamları Kocaeli İkincisi Oldu...

Efeler Ligi İçin Sahadalar...

Dünya Şampiyonu Boksör Yeniden Ringe Dönüyor

Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı sezona galibiyetle başladı

Vatandaş istedi, Aksoy yerine getirdi

Raket şampiyonluk kürsüsüne oturdu

Veledromu’nda Torku rüzgarı! Madalyalar peş peşe

Konya ilçelerinde 'Kış Spor' heyecanı

Kadınların Gücü Hayatın Her Alanında Sahne Aldı

İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy unutulmadı

Azerbaycan’dan İsrail’e Görülmemiş Destek

Çalışkan’dan Bağımlılıklarla Mücadele Çağrısı

Necmettin Nursaçan Esenyurt’ta Vatandaşlarla Buluştu

Oy Nazlım İle Yirmi Yıllık Emek Sese Dönüştü

Yapay Zeka İle Yeniden Doğan “Aldatıldık” Gündem Oldu

Organizasyon Firmasına Fikir Hırsızlığı Davası!

Sakarya’da Çocuk Edebiyatı Şöleni Başlıyor…

Ardahan Tanıtım Günleri 22–25 Ocak’ta Yapılacak

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 26 20 2 4 44 64
2.FENERBAHÇE A.Ş. 26 16 1 9 30 57
3.TRABZONSPOR A.Ş. 26 17 3 6 23 57
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 26 14 5 7 17 49
5.GÖZTEPE A.Ş. 26 11 5 10 10 43
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 26 12 8 6 14 42
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 26 8 7 11 -2 35
8.KOCAELİSPOR 26 9 11 6 -4 33
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 26 8 9 9 -7 33
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 26 7 10 9 -4 30
11.CORENDON ALANYASPOR 26 5 8 13 -4 28
12.TÜMOSAN KONYASPOR 26 6 11 9 -9 27
13.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 26 6 13 7 -8 25
14.KASIMPAŞA A.Ş. 26 5 12 9 -14 24
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 26 6 14 6 -18 24
16.İKAS EYÜPSPOR 26 5 14 7 -18 22
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 26 3 12 11 -28 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 26 4 17 5 -22 17