CHP’li Karabat’tan Ticaret Bakanına Sert Eleştiri: “Hamaseti Bırakın!”

CHP’li Karabat’tan Ticaret Bakanına Sert Eleştiri: “Hamaseti Bırakın!”

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşmeleri tamamlanan Ticaret Bakanlığı 2025 yılı bütçe görüşmeleri protestolara sahne oldu.

 

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşmeleri tamamlanan Ticaret Bakanlığı 2025 yılı bütçe görüşmeleri protestolara sahne oldu. İsrail’le ticaretin devam etmesini protesto eden CHP milletvekilleri, komisyonda AKP’nin İsrail’le sürdürdüğü ticareti eleştiren dövizler taşıdı. Öte yandan CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat, sosyal medya hesabı X’ten bir açıklama yayınlayarak Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın bütçe sunumuna ilişkin eleştirilerini sıraladı.

 

“AR-GE HARCAMALARI AVRUPA ORTALAMASININ ALTINDA”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşmeleri dün tamamlanan Ticaret Bakanlığı Bütçesi hakkında bir açıklama yayınladı. Karabat, bakanlık bütçesinin ülkeyi kalkındırma vizyonundan uzak olduğunu ifade ederek, Ticaret Bakanlığı bütçesinin sanayicinin sorunlarını çözmekten uzak olduğunu savundu.

 

“İHRACATTA TABLO VAHİM!”

Ticaret Bakanlığının ihracatta rekor söylemlerinin gerçeği yansıtmadığını belirten CHP’li Karabat şunları söyledi:

 

2002’de ihracat 35 milyar dolardı diyorsunuz, şimdi 260 milyar dolar. Peki, ihracatımızın dünya ticaretinden altığı pay arttı mı? Hayır. Toplam ihracatın içindeki yüksek katma değerli mal ihracatının payı artıyor mu? Hayır.”

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat’ın sosyal medya hesabından yaptığı açıklama şöyle:

 

“İHRACATTA REKOR PEŞİNDE KOŞAN TİCARET BAKANI, SANAYİCİNİN SORUNLARINI ÇÖZMÜYOR

 

1-Ticaret Bakanlığı’nın bütçesi Meclis’e geldi. Bu bütçede, ülke ekonomisini kalkındıracak ne bir içerik ne de bir vizyon vardır.

 

2-Ticaret Bakanlığı bütçesi %46,1 artırıldı ancak genel bütçeden aldığı pay hemen hemen aynı. Bütçenin yaklaşık üçte biri personel ve SGK ödemelerine gidiyor. Ar-Ge’ye, yüksek teknolojiye, kayıt dışılıkla mücadeleye yeterince kaynak aktarılmıyor.

 

3-Ar-Ge’ye özellikle dikkatinizi çekmek isterim. Ar-Ge harcamalarının milli gelir içindeki payı 2025 yılı için %1,57olarak belirlendi. Bu oran, AB ortalamasının oldukça altında yer alıyor. Yani Türkiye fason, düşük teknolojik üretime devam edecek vizyonu var.

 

4-Bütçede daha pek çok dengesizlikler var. Ticaret Bakanlığı’na, ticari bir dille söyleyelim, “Kalitesiz” bir bütçe oluşturulmuştur. Bu bütçe, yani Ticaret Bakanlığı yönetimi Türkiye’nin ekonomisine, sanayicisine, ihracatçısına bir katkı sağlamaktan uzaktır.

 

5-Sayın Ömer Bolat, her ay başında Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin toplantısına gider, ihracat şu kadar rekor kırdı diye havasını atar. Ama geldiğimiz noktada rekor gibi görünen ihracat verileri gerçeği yansıtmamaktadır.

 

6-Övündüğünüz konu nedir Sayın Bolat? 2002’de ihracat 35 milyar dolardı diyorsunuz, şimdi 260 milyar dolar. Peki, ihracatımızın dünya ticaretinden altığı pay arttı mı? Hayır. Toplam ihracatın içindeki yüksek katma değerli mal ihracatının payı artıyor mu? Hayır.

 

7-Yüksek teknolojili ihracatın payı 22 yıldır yüzde 3-4 civarından dönüp duruyor. İhracat birim değeri artıyor mu? Hayır. Pek çok ihracatçı ülkenin ihracat birim fiyatı kilogram başına 2,5-3 dolar, Türkiye’nin ise 1,5 dolardır.

 

8-Ucuz işçilik, fasonculuk yapıyoruz ve siz bununla sürekli rekor diyerek övünüyorsunuz. Sanayicimizin, ihracatçımızın kronik hale gelen sorunları var. Finansman, insan kaynağı, OSB, altyapı gibi problemler çözülemiyor. Stratejik sektörler belirlenip bu alanlara yoğunlaşma yok.

 

9-Emek yoğun sektörler suçlu ilan edilmiş durumda. Kapattığınız konfeksiyon atölyesindeki işçi gidip bilgisayar başında kod mu yazacak? Eğitim, üniversite-sanayi iş birliğini geliştirmemişsiniz. 10-15 yıl sonra hangi sanayi kolunda hangi insan gücü çalışacak bir planınız…

 

10-İhracatı kağıt üzerinde rekor gösteren belirli sektörler var. Bunlar neredeyse kârsız ürün satıyorlar. Küçülemiyorlar. Otomotiv, demir çelik, hububat, bakliyat, mobilya, kimyevi mamuller sektörlerinin hepsinde kârlılık yerlerde. Dünyaya bedava işçilik yapıyoruz.

 

11-Ama bakıyorsunuz Ticaret Bakanı Ömer Bolat her ayın 1’inde ihracat rakamları açıklanırken kameraların karşısına geçip rekor kırdık diye şov yapıyor. Günü kurtaran politikalar uyguluyor, rekor söylemleri ile sorunları halı altına süpürüyorsunuz.

 

12-Sayın Ömer Bolat hamaseti bırakın, gerçeklerle yüzleşin. Biraz iş yapın! İhracatçı birlikleri tüm dünyayı dolaşıp, ülkeye döviz kazandırmak için gecesini gündüzüne katarken, tasarruf tedbiri diye bütçeleri kıstınız. “Kuru pastadan başka ikram yapmayın” diye genelge yayınladınız. Hiç utanmadınız mı bunu yaparken?

 

13-Tasarruf yapacaksanız bakanlığa doldurduğunuz kadrolara bakın, lüks arabalarınızdan taviz verin. Bırakın ihracatçı işini yapsın.”

 



Başkan KAÇALİ, Azerbaycan Cumhuriyetinin 107. Yılını Kutladı

İstanbul’da Barış İçin Tarihi Zirve

Trump’tan İstanbul Açıklaması

Erdoğan ve Zelenskiy Ankara’da Buluşuyor

Ford İşçileri Almanya’da Grevde

Trump’tan Orta Doğu Çıkarması

Zelenskiy Türkiye’ye Geliyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kritik Görüşme

Türkiye Terörsüz Geleceğe Yaklaştı

Papa LEO'dan Barış Çağrısı

Son Gün 31 Temmuz 2025

Enerji Piyasasında Petrol ve Gaz Fiyatları Nereye Gidiyor?

Bölgesel Savaş Petrol Fiyatlarını Neden Yükseltti..?

İran’dan Doğal Gaz Sevkiyatı Varmı?

64 Milyar Dolarlık Dev Yatırım

AB Ortalamasının Gerisinde

TEMPO TV. Gazetecilerle Gündem’de Bu Hafta: ALİ AKÜZÜM Konuk Olacak

ALTIN FİYATLARINDA YENİ HEDEF 3 BİN 500 DOLAR

MAYIS AYI ENFLASYON VERİLERİ SALI GÜNÜ AÇIKLANACAK

Emeklilere Müjde

Karya Farma Ekibi Dikenli İnciri İnceledi Sonuçlar Şaşırttı

Karya Farma Ekibinden İki Spesifik Patent Müjdesi Geldi

109. Anma Yıldönümünde Sarıkamış Şehitleri

Sporla Dolu Bir Yaz Başlıyor…

Ju Jıtsu Şampiyonası Çorum’da Nefes Kesti

Avrupa'da Altın Kazanan Bilekler…

İstanbul’un Fethinin İzinden Konvoy Coşkusu

Geleceği Netlik Kazandı İmzayı Attı

Esenyurtlu Cimnastikçilerden Türkiye Derecesi

Avcılar Belediye Cihangirspor Kadınlar 2.Lige Yükselme finalinde

Fenerbahçe’yi Farklı Geçtiler…

Galatasaray Taraftarı Silva İçin Geri Sayımda

Esenyurt Belediyesinden Özel Çocuklara Atla Terapi Etkinliği

Göle kültür ve kaşar festivali için yeni bir vizyon ihtiyacı

Turizmci Ersin ÖZKURT; Bölgeni kurtuluşu Yayla Turizmidir

Cihan Akman, Lale Festivali Muş’un Dünyaya Açılan Kapısıdır

Cafer Yağcı, Göle’nin Organik Ürünlerinin Gözü Dünya Pazarlarında Olmalı

Emekli İnfaz ve Koruma Memurunun 4. Kitabı

Genç şair Eren Güler’den yüreklere dokunan bir eser…

Esenyurt’ta Linç Kültürü Masaya Yatırılıyor

“Temel Eğitimde Paydaş odaklı Yönetim” Adlı Kitap Çıktı

Ömer AMED'in Lansman Gecesi Muhteşem Oldu

LOZAN YOLU ÇOK ÇETİN BİR YOLDU.

Göle kültür ve kaşar festivali için yeni bir vizyon ihtiyacı

Tecrübeli Ormancı ÖZALP, Ardahan Göle Ve Ormanlarımız Eriyor

İzmir Göle Derneği, Göle Kaşar Festivali Kutladı

Genel Müdür ŞEREFOĞLU, Göle Festivalin Umutları Büyütmeli

Turizmci Ersin ÖZKURT; Bölgeni kurtuluşu Yayla Turizmidir

Başkan Ozan DOĞRU; Festivalleri Ulusal boyutta yapmalıyız

Cihan Akman, Lale Festivali Muş’un Dünyaya Açılan Kapısıdır

Av. Ertan Akbaba: Festivaller Bölgesel Kalkınmanın Anahtarı Olmalı”

Cafer Yağcı, Göle’nin Organik Ürünlerinin Gözü Dünya Pazarlarında Olmalı

Esenyurt Belediyesi Roman Kültür Evi Yenilendi, Yeni Kurslarla Hizmete Başladı

Avcılar’da Tevhiden İmar Artışı İle Kentsel Dönüşümün Önü Açılıyor

Son Gün 31 Temmuz 2025

1 Ton Kaçak Et Ele Geçirildi

Akçansa'dan Bir İlk Herkes İçin Eşit Erişim

48 Bin Kanser Hastasına Umut

Mahmut Cömert: "Edirne Teşkilatımız Stratejik Önemde"

Sokağa Atılan Dilber Teyze’ye Esenyurt Belediyesi Sahip Çıktı!

Güzel’den Yeni Kaymakam’a Ziyaret

Hayri Erçağ, Son Yolculuğuna Uğurlandı

Dağ; Esenyurt’un Geleceğine Sahip Çıkacağız…

Yangın Hayatı Felç Etti

Geçmişe Yolculuk Festivaline Büyük İlgi

Enerji Piyasasında Petrol ve Gaz Fiyatları Nereye Gidiyor?

Gaz Fiyatları Neden Düşüşe Geçti?

Emekli İnfaz ve Koruma Memurunun 4. Kitabı

Bakan Murat Kurum’dan Esenyurt’a Temizlik Desteği: 8 Yeni Atık Aracı Hibe Edildi!

Başkan Vekili Can Aksoy’tan Fatih Mahallesi’ne Hizmet Atağı!

Türk Kızılayı’ndan Öğrencilere Moral Dolu Destek

kü Ocakları'ndan "Ormanlarımız Yanmasın" Çağrısı…

Işık, İlçe Yönetimini Açıkladı!

Yükleniyor