• BIST 100

    15811,65%0,39
  • DOLAR

    43,97% 0,05
  • EURO

    51,27% 0,20
  • GRAM ALTIN

    7302,29% 0,63
  • Ç. ALTIN

    11964,95% 0,00

Deprem felaketi 2 ayı geride bıraktı:

Tekrar yaşanmaması için bilim göz ardı edilmemeli

DİĞER 7.04.2023 14:23:38 0
Deprem felaketi 2 ayı geride bıraktı:

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 6 Şubat’ta meydana gelen, 11 ilde yıkıma, on binlerce can kaybına sebep olan ve tüm Türkiye’yi derinden etkileyen depremlerin üzerinden 2 ay geçti. Deprem bölgesinde yer alan illeri kapsayan çevre düzeni planlarına ilişkin bugüne kadar yaklaşık 10 dava açan TEMA Vakfı, benzer felaketlerin yaşanmaması için bilimsel gerçeklerin ve planlama esaslarının asla göz ardı edilmemesi gerektiğini bir kez daha hatırlattı.

Depremin etkilerinin bu denli büyük olmasının temel sebeplerinden birinin tarım alanlarının ve yapılaşmaya uygun olmayan alanların kentsel gelişmeye açılması olduğuna vurgu yapan TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, “Yumuşak zeminli bu topraklar üzerinde üstün kamu yararına ve şehircilik ilkelerine aykırı bir şekilde yapılan yapılaşmalar yaşanan felaketin boyutunu artırmıştır. Yapıları yerle bir ederek bir felakete dönüşen depremlerin acı sonuçlarında müteahhit kusuru, mühendislik hatası, eksik veya kötü malzeme seçimi elbette etkilidir. Tüm bu etkilerin yanında, planlama esaslarına uygun olmayan kentsel gelişme alanlarının yerle bir olması, hatalı arazi kullanım kararlarıyla depremin ilişkisini diğer nedenlerden daha açık biçimde ortaya koymuştur. Ülkemizde yaşanan bu felaket, arazi kullanımlarının bilimsel kriterler dikkate alınarak ve şehircilik ilkelerine uygun biçimde planlanmamasıyla yakından ilişkilidir” diye konuştu.

TEMA Vakfı deprem bölgesinde yaklaşık 10 dava açmıştı

TEMA Vakfı’nın tüm çevre düzeni planlarının kamu yararına ve şehircilik ilkelerine uygun biçimde yapılmasını sağlamak için çalıştığını bir kez daha hatırlatan Deniz Ataç, “Bu kapsamda onaylanan tüm çevre düzeni planları ve değişiklikleri takip edilerek gerekli itirazlar kurumlara iletiliyor ve aykırılıklara karşı davalar açılıyor. Deprem bölgesinde bu planlar yoluyla geliştirilen mekânsal kararlara bakıldığında, kararların sağlıklı yaşam alanları oluşturmak yerine ne yazık ki ‘inşaat odaklı büyümenin bir aracı’ halini aldığı görülebiliyor” dedi.

 

Ataç, Vakfın deprem bölgesinde yer alan ve bazı illeri kapsayan çevre düzeni planlarına ve üzerinde yapılan değişikliklere karşı yaklaşık 10 dava açtığının altını çizerek, “Bu davalarda itiraz edilen konuların başında; planlamanın en temel ilkeleri çiğnenerek dere yataklarının, su seviyesi yüksek arazilerin ve tarım alanlarının kentsel gelişmeye açılması gelmektedir. Şubat ayında yaşadığımız felaketle birlikte yapılaşmaya açılmaması konusunda uyarılan bu alanlardaki toprağın niteliklerinin sadece tarım sektörüyle değil depremle olan ilişkisi de çok acı bir biçimde ortaya çıkmıştır” ifadelerini kullandı.

Hatay Amik Gölü üzerindeki havalimanı projesi yargı kararlarına rağmen faaliyete geçti

TEMA Vakfı’nın açtığı davalardan birinin de depremin ardından zarar gören Hatay Havalimanı’na ilişkin olduğunu belirten Ataç, dava sürecine ilişkin bilgiler vererek “Kurutulan Amik Gölü’nün üzerine yapılmak istenen havalimanı projesine ilişkin verilen olumlu yöndeki Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun iptali için 2001 yılında TEMA Vakfı tarafından dava açıldı. Dava kapsamında 2003 yılında bilirkişi raporu hazırlandı. Raporda; ÇED raporunda jeolojik özelliklerin verildiği fakat 1’inci derece deprem kuşağında olan havalimanına yönelik depremsellik etkisi çalışmaları yaptırılmadığı ve bu konuda alınması gereken önlemlerin raporda belirtilmediği ifade edilmişti. Dava, Adana İdare Mahkemesi tarafından ÇED dosyasında depremsellik etkisi çalışmasını da kapsayacak şekilde eksiklikler olduğu gerekçesi ile TEMA Vakfı lehine sonuçlanmış ve Danıştay tarafından da karar onanarak kesinleşmişti. Ancak tüm uyarılara rağmen Bakanlık tarafından aynı proje için yeni bir ÇED süreci başlatıldı. Yetersiz bir bilirkişi raporu çıktı ve TEMA Vakfı’nın tüm itirazlarına rağmen, mahkemenin bu rapor doğrultusunda karar vermesiyle havalimanı yapımının önü açıldı” şeklinde konuştu.

Doğal olaylar insan hatalarıyla felaketlere dönüşüyor

“Sonuç olarak deprem, sel gibi doğal olaylar elbette önlenemez. Ancak unutmayalım ki bu doğal olaylar insan hatalarıyla felaketlere dönüşüyor. Dolayısıyla bu olayların yıkıcı etkileri bilimsel veriler ışığında alınan kararlarla azaltılabilir veya kontrol altında tutulabilir” diyen TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı, “Yaşadığımız son felaket bilimsel gerçeklerin ve planlama esaslarının asla göz ardı edilmemesi gerektiğini bir kez daha acı bir şekilde gözler önüne serdi. TEMA Vakfı olarak verimli tarım topraklarımızın korunması ve yerleşime uygun olmayan alanların imara açılmamasına ilişkin hassasiyetle çalışıyor, doğa olaylarının felakete dönüşmemesi için uyarılarımızı kamuoyuyla paylaşıyoruz. Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımız için yakınlarına ve ülkemize bir kez daha başsağlığı diliyor, tüm yaralılara ve depremden etkilenen herkese geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. On binlerce canımızı kaybettiğimiz bu felaketin son olmasını temenni ediyoruz” dedi.

Umut Yeşertiyoruz!                                                                                                       TEMA Vakfı

Editöre Not:

TEMA Vakfı’nın açtığı davalarda hazırlanan bilirkişi raporlarına ilişkin 

Adıyaman-Diyarbakır-Şanlıurfa illerini kapsayan Çevre Düzeni Planı davasında hazırlanan bilirkişi raporuna göre; bu gibi üst ölçekli stratejik planlar, tarımsal ve ekolojik potansiyelleri yüksek bölgelerde bulunan yerleşimlerin gelecekteki büyümelerini denetim altına alacak uygun önlem ve politikaları belirlemelidir. Dava konusu plan ise yeni kentsel gelişme alanlarının belirlenmesi yönünden ciddi sorunlar taşımaktadır. Yeni gelişme alanları belirlenirken kentlerin üst  biçiminin (makroformunun)  gelişimine ve gelecekte alacağı biçime dair bir kaygı güdülmemiş, yerleşimlerin mevcut eğilimler ve talepler çerçevesinde hemen her yöne yayılacak şekilde büyümelerine izin verilmiştir. Yerleşimlerin var olan yerleşik alanlarının ne oranda  yapılaşmış   olduğu,  yoğunlaşma ve   dönüşüme yönelik potansiyellerinin araştırılmadığı raporda yer almaktadır. Verimli tarım toprakları ile çevrili yerleşimlerin kentin yerleşik alanının yaklaşık iki/üç katı büyüklüğüne ulaşması öngörülmüştür. Bilirkişi görüşüne göre bu kabullerin neye dayandığı, hangi analiz ve araştırma sonucunda bu büyüklüklere ulaşıldığı belirsizdir. 

Malatya-Bingöl-Tunceli Çevre Düzeni Planı davasında da bilirkişi “jeolojik sakıncalı alan” belirlemesinin yapılmadığını tespit etmiştir. Bir çevre düzeni planının jeolojik ve jeomorfolojik yapı ile ilgili bilgileri derlemesi, özellikle afet risklerini azaltıcı önlemlerin alınması için bu alanların planda gösterilmesi gerektiği raporda vurgulanmıştır. Burada da kentsel gelişme alanları 1. ve 2. sınıf tarım arazilerine doğru kontrolsüzce büyütülmüştür.

Adana-Mersin bölgesinde de depremsellik ve jeolojik etüt çalışmalarına dayandırılmaksızın alınan nükleer santral, termik santral gibi mekânsal kararlar konusunda bilirkişi heyeti mahkemeyi uyarmıştır. Mutlak tarım alanları üzerinde çok yoğun yapılaşmalar önerilmesinin şehircilik ilkelerine aykırı olduğu belirtilmiştir.

2026 Yılı Çeltik Ekim Başvuruları Başladı

İzsiz’den Kadim Dostlara Vefa Buluşması

Oy Nazlım İle Yirmi Yıllık Emek Sese Dönüştü

İncesu: Halkın iktidarı için mücadelemiz sürüyor

Başkan Kemal Çebi, “Duvarlar” Galeri Cennet’te Sanatseverlerle Buluştu

Kaymakam Çobanoğlu, Esenyurt İl Dernekler Birliği’i Ziyaret Etti

İBB Başkan Vekili Nuri Aslan, Hizmetleri Yerinde İnceledi.

2025 Gelirleri İçin Beyanname Süreci Nasıl?

Albayrak; Eğitimi Geleceğe Taşıyacak Bir Anlayışla Çalışıyoruz

Doğayla Barış Ödülü Akif Manaf’a

Yatırım ve Faiz Gelirlerine Vergi Geliyor…

Aksoy’dan İlk Öğretmenevi Mesajı

Başkent İnşaattan Ev Hayali Kuran Mazlumlara Sıkılan Kurşun 80 Milyona Sıkılmıştır

Beylikdüzü Belediyesi Ramazan’da İhtiyaç Sahibi Ailelerin Yanında

MND İftar Sofrasında Gönülleri Buluşturdu

Maarif’ten Eğitimde İç Cephe Hamlesi

Yapay Zeka İle Yeniden Doğan “Aldatıldık” Gündem Oldu

Bayram; Meslek Liselerinde Ezber Bozan Hamleler Yapıyoruz

Küçükçekmece Belediyesi, Binleri İftar Sofralarında Buluşturuyor

Avcılar’da Şehit Ve Gazi Aileleriyle İftar Sofrasında Buluşuldu

Beylikdüzü Balıkçılar Çarşısı’nda hamsi bedava dağıtıldı 

Aksoy’dan 8 Yeni Aile Sağlığı Merkezi Geliyor

Ücret Geliri Elde Edenler İçin Vergi Rehberi

Sayın’dan Şampiyon Karatecilere Plaket

Manisa Vakfı’ndan İstanbul’da Gönül Sofrası

İzsiz; Ötekisi Olmayan Bir Şehir İstiyoruz…

Akalın: İsrail Ordusunda Görev Aldığı İddia Edilen Kişiler Araştırılmalı

Mahalle Muhtarlıkları Tarihe Mi Karışıyor..?

Bakanlık; Ana Sınıfından Liseye Yeni Bir Uygulama Başlattı

Kadın Hakları - Türk Medeni Kanunu Ve Kars Ardahan Bölgesi Örnek Çalışmaları

Yükleniyor

Mevlana Rüzgarı Esti

Sanatçı Latif AYYILDIZ’ın Sarıkamış Ağıdı

Başkan İrfan KOÇ;  Sarıkamış Şehitleri Türkiye’nin Gurur Kaynağıdır

MHP MYK Üyesi ÖGEL: Şehitlerimizi Onurla Yad Edeceğiz

Aytaç BATTAL; Sarıkamış Soğanlı Dağları Acı Bir Tarihin adadırr

Şehit Torunu Ali TURGUT, Sarıkamış Şehitlerini Tarihe İz Bırakmıştır

KKTC'nin yeni Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman oldu

Çin'in Dijital Dönüşümü Kadınlar İçin Yeni Fırsatlar Yaratıyor

Türkiye’ye 627 Milyon Dolarlık 5g Yatırımı

Oval Ofis'te beklenen görüşme gerçekleşti... Trump'tan Erdoğan'a 'lider' övgüsü

Yatırım ve Faiz Gelirlerine Vergi Geliyor…

Beylikdüzü Balıkçılar Çarşısı’nda hamsi bedava dağıtıldı 

HIZIR GLOBAL A.Ş. YETİŞ+ ÇARŞI, İstanbul’da Bayi toplantısıni gerçekleştirdi.

Piyasalarda Dengeler Altüst Oldu!

Üreten Toprağa Büyük Destek!

CHOCO TURN Çikolatılı Döner Bahçeşehir’de Açıldı!

RESS GROUP, Uluslararası Arenada Büyüyor:

Veysel ÇAMLI." Sarıkamış Şehitlerini Hep Yaşatacağız

Başkan Şamil YALÇIN, Sarıkamış Vatan İçin Bile Bile Ölüme Yürüyüştür 

İş İnsanı Öztürk SAKUR; Sarıkamış, unutmayacak acılar Bıraktı

Karya Farma Ekibi Dikenli İnciri İnceledi Sonuçlar Şaşırttı

Karya Farma Ekibinden İki Spesifik Patent Müjdesi Geldi

109. Anma Yıldönümünde Sarıkamış Şehitleri

Sokak Ligi’nde Şampiyon Esenler Şatto!

Altın Kızlar Dubai’de Türkiye’yi Gururlandırdı!

Genç dev adamları Kocaeli İkincisi Oldu...

Efeler Ligi İçin Sahadalar...

Dünya Şampiyonu Boksör Yeniden Ringe Dönüyor

Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı sezona galibiyetle başladı

Vatandaş istedi, Aksoy yerine getirdi

Raket şampiyonluk kürsüsüne oturdu

Veledromu’nda Torku rüzgarı! Madalyalar peş peşe

Konya ilçelerinde 'Kış Spor' heyecanı

Yapay Zeka İle Yeniden Doğan “Aldatıldık” Gündem Oldu

Organizasyon Firmasına Fikir Hırsızlığı Davası!

Sakarya’da Çocuk Edebiyatı Şöleni Başlıyor…

Ardahan Tanıtım Günleri 22–25 Ocak’ta Yapılacak

Olympos’ta Tarihi Keşif

Ankara 3. Ardahan tanıtım günlerine 1 Milyon katılımla Muhteşem oldu.

Esenyurt’ta Sanat Dolu Bir Akşam: Hayati İnanç’tan “Hayata Şiirden Bakmak” Söyleşisi...

ARDAHAN Göle’den Dünyaya Açılan Bir Işık

Göle kültür ve kaşar festivali için yeni bir vizyon ihtiyacı

Turizmci Ersin ÖZKURT; Bölgeni kurtuluşu Yayla Turizmidir

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 24 18 2 4 40 58
2.FENERBAHÇE A.Ş. 24 15 0 9 31 54
3.TRABZONSPOR A.Ş. 24 15 3 6 20 51
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 24 13 4 7 16 46
5.GÖZTEPE A.Ş. 24 11 4 9 11 42
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 24 11 7 6 16 39
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 24 7 6 11 -2 32
8.KOCAELİSPOR 24 8 10 6 -4 30
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 24 7 9 8 -10 29
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 24 6 9 9 -4 27
11.CORENDON ALANYASPOR 24 5 8 11 -4 26
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 24 6 12 6 -6 24
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 24 6 12 6 -14 24
14.TÜMOSAN KONYASPOR 24 5 11 8 -10 23
15.İKAS EYÜPSPOR 24 5 12 7 -16 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 24 4 12 8 -15 20
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 24 3 10 11 -25 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 24 3 17 4 -24 13