10058,47%-0,40
34,86% 0,08
36,61% -0,22
3046,82% 1,05
4868,50% 0,64
Siyasal Birikim Gazetesi Dikini Temsilcimiz Lütfi UZUNKALE İzmir Dikili İlçesi Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı İrfan ATAKER İle Mahallede Yaptığı Çalışmalar İle İlgili söyleşi yaptı.
Anadolu’dan göçüp yerel hizmetleriyle bir başarı hikayesi yazan Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı İrfan ATAKER, Yerel yönetimler hizmette model olmak demektir dedi
Siyasal Birikim Gazetesi Dikini Temsilcimiz Lütfi UZUNKALE İzmir Dikili İlçesi Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı İrfan ATAKER İle Mahallede Yaptığı Çalışmalar İle İlgili söyleşi yaptı.
Lütfi UZUNKALE/ Dikili/Siyasal Birikim Gazetesi
Değişim önemli olduğunu dile getiren Muhtar İrfan AKAKER, Bu güzel Dikiliyi hep birlikte marka yapmak için çaba göstermeliyiz dedi.
Muhtarlığın yerel yönetimlerin en küçük yapı taşlarından biri olduğunu belirterek, “Bizler, mahallelerimizin sesi, vatandaşlarımızın temsilcisi ve sorunların çözümünde köprü vazifesi gören birer neferiz diyen Dikili İlçesi Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı İrfan ATAKER, Her birimiz görev yaptığımız mahallelerde lideriz. Bu sorumluluğun bilincindeyiz ve bunu layıkıyla yerine getirmek için çaba sarf ediyoruz” dedi.
L. UZUNKALA: Neden muhtarlığa aday oldunuz?
İ. ATAKER: ben emekli öğretmenim. Yaşadığım gördüğüm eksiklikleri dile getirmek, çıtayı yükseltmek, oturarak çalışmadan bir yere varılamayacağını göstermek için
Var olan tüm sorunların üzerine gitmek ve çözmek için mücadele etmek amacım. Bu nedenle çevremin talepleri doğrultusunda muhtarlığa adaylığımı koydum.
L. UZUNKALA: Muhtar olarak neyi hedefliyorsunuz?
İ. ATAKER: Amacım örnek teşkil edecek bir mahalle yaratmak. İnsani ilişkileri ile, çevresiyle, doğasıyla, dokusuyla, haberleşme ağı ile mahalle olma kültürünü inşa etmek.
L. UZUNKALA: Muhtarlığı kazanmak için hangi faaliyetlerde bulundunuz?
İ. ATAKER: Çevremi bu konuda bilgilendirdikten sonra aylarca sokak sokak ben eşim ve komşumuz Kudret hanımla birlikte insanların kapılarını çaldık, evlerini ziyaret ettik. Çevresi geniş tanıdıklardan başlayarak sorunları tespit ederek hareket ettik . Toplantılar düzenledik belediye başkan adaylarıyla, devrimci demokrat, ilerici, yurtsever insanlarla. 11 aday vardı seçim günü 9 aday ile seçime girdik. Aylarca beni ötekileştirmek için yani doğulu, Kürt, alevi, komünist diyerek çok uğraştılar fakat Sonuç biz olarak başardık.
L. UZUNKALA: Şu anda mahallede neler yapıyorsunuz?
İ. ATAKER: Öncelikle toplantılar düzenliyoruz. Bu toplantılarda mahallede neler yapabileceklerimizi tespit ettik. Piknik sözümüz vardı onu gerçekleştirdik. Gönüllü arkadaşlarımızla farkındalık yaratmak amacıyla çevre ve sahil temizliği gerçekleştirdik. İnsanlara çöp poşeti hediye ederek çevre temizliğine katkıda bulunmalarına destek olduk. Her etkinliğimizde daha kalabalık olduk bu dikkatleri çekti.
İleri biyolojik arıtma için 10 günde 10 bin imza kampanyasında komşularım çok iyi çalıştık sonuçta 12 bin imza topladık ve gerekli yerlere teslim ettik. Cumhuriyet mahallesine DOĞAL GAZ verilmesi için imza toplayıp İzmir gaza teslim ettik ve halen imza kampanyasına devam ediyoruz.
ESOT veya İZTAŞIT için imza kapmayası başlattık çünkü ulaşım burada problemli İzmir büyükşehir ve Ulaştırma bakanlığına ithafken Dikili Bergama arası ve diğer güzergâhlarda olmayan ulaşım hatlarının devreye sokulmasını talep ediyoruz.
Cumhuriyet mahallesi sınırları içerisinde yer alan okullarla iletişim kurup öğrencilerimiz için maddi manevi neler yapabileceğimizi konuştuk. Dikili deprem fay hattı üzerinde olması dolaysıyla halk buluşmasında deprem tatbikatı yaptık ardından AFAD – BUCAKUT -İTFAYE VE AMBULANS İLE DİKİLİ geneline yönelik eğitim çalışmasını gerçekleştirdik. Özellikle 9 Eylül üniversitesi jeofizik anabilim dalı başkanı Hasan SÖZBİLİR ile panel düzenledik. Deprem simülasyon tırı insanların çok ilgisini çekti.
Yardıma muhtaç insanlara ulaşıp erzak, giyim ve nakit desteğinde bulunduk.
Son dönemlerde sahillerimizde meydana gelen işgallere dikkat çektik. Kaymakamlık ve belediye ile görüşmeler gerçekleştirdik sosyal medyada bu konuları gündeme getirip kamuoyu oluşturduk.
Burada hedeflenen tamimiyle kamunun yararına olan çalışmalar.
L. UZUNKALA: Son olarak Cumhuriyet Bayramı Kutlama Şöleni yaptık. Cumhuriyet mahallesi olarak Cumhuriyete sahip çıktık. Bu büyük bir ses getirdi.
İ. ATAKER: 25 Kasım dünya kadına yönelik şiddeti önleme ve mücadele günü toplantısını gerçekleştirdim mahallede Kadın Dayanışma Komiteleri üyesi bir kadın arkadaşı getirdik çok güzel olumlu tepkiler aldık. Bu gibi toplantıların yapılması konusundaki talepler beni çok sevindirdi.
Azalarımla her ayın ilk haftasında toplattılar düzenleyip neler yapabileceğimizi nerelerde eksik kaldığımızı konuşuyoruz. Azalarımla çalışmaların kararlarını alıp mahalleliye soruyorum onlar onaylıyorlarsa işleme koyuyoruz.
--Her ay mahalle buluşması düzenliyoruz. Mahalle halkı ile sorunları paylaşıyoruz. Bu toplantılara belediye başkanınızda davet ediyoruz.
Şimdiye kadar sadece bir kez katıldı her ay katılacağına söz verdi ancak daha sonraki davetlerimize işlerin yoğunluğundan sanırım katılamadı. Kasım ayında ısrarlara dayanamayıp bir toplantı daha düzenlendi. Toplantıları sosyal medya kanallarında yayınlayıp insanların gelişmelerden haberdar olmasına özen gösteriyoruz. Sorunlarımız çok ancak biz Sorunlarla ilgili heyetler çalışma gurupları kuruyor gelişmeleri takip ediyoruz.
L. UZUNKALA: Halk meclisleri neden kuruldu?
İ. ATAKER: Halk meclislerinin kuruluş amacı insanları kendi sorunları ile ilgilenmelerini sağlamak. Yıllardır süren baskı insanların siyasetten, toplumdan, sosyalleştirmeden uzaklaşmalarını sağladı. Halk meclisleri herhangi bir siyasi parti olarak ortaya çıkmıyor.
İnsani gereksinimler, çevremizde olup bitenlerle ilgilenme ve o değerleri savunma amacıyla yola çıkınca katılım arttı. Halk meclisleri bir nevi insanların kendilerini daha rahat ifade ettikleri yer Kıyılar Bizimdir, İleri Biyolojik Arıtma v.s
L. UZUNKALA: Belediye ile ilişkiler konusunda ne düşünüyorsunuz.
İ. ATAKER: Belediye ile iyi ilişkiler kurmaya çalışıyoruz. Ancak iş bilmeyen, güzel organize olmayan,
Denetimsiz, çalışanlar ile bir yere varmakta zorlanıyoruz. Ne zaman bir şeyler talep etsek kamyon yok, eleman yok, para yok, kepçe yok v.s bahaneler sıralanıyor. Biz sadece mahalleye hizmet istiyoruz ki gerçekleşirse belediyeye artı puan yazacak. Yine de ilişkileri canlı tutmak amacıyla ne gerekiyorsa yapıyoruz.
L. UZUNKALA: Siyasi partilerin size yaklaşımı nasıl oldu?
İ. ATAKER: Dikili merkez mahalleler arasında muhtarlık seçimlerinde değişim sadece Cumhuriyet mahallesinde oldu. Bu nedenle siyasi partilerden bir kısmı geldiler tebriklerini bildirdiler, özel günlerde davet ettiler Elbette benimde bir siyasi görüşüm var ancak herkesi kucaklama anlamında siyasi partilerle yan yana durmayı doğru bulmuyorum. Hele düzen partileriyle asla.
Dikili’nin ve Cumhuriyet mahallesinin sorunları çok fazla Cumhuriyet Mahallesi uzun zamandan bu yana sorunlarla baş başa bırakılmış. Yapılan işler yarım bırakılmış veya yapılmış takip edilmemiş.
Engelsiz deniz, yaşlı ve engelliler için olanaklar, park ve bahçeler, sağlık bilgisi ve temizlik, sahiller, yollar, alt yapı v.s gibi
Seçim çalışmaları yaparken insanlara şunu söyledim. Birlikte karar alacağız, birlikte çalışacağız, birlikte yöneteceğiz, Söz ve yetki mahalle halkında olacak. Mahalle halkını sadece mahalle sakini olarak değil onları mahallenin sahibi olmaya çağırdım ve burada da başarılı olduğumu düşünüyorum. Cumhuriyet mahallesinde duyarlı bir halk meclisimiz var konuları takip eden çalışmalarıma katkı sunan bu çok önemli. Ben yalnız değilim.
Gelecekle ilgili endişelerim var fakat bu endişelerden dolayı kaygı duymuyorum. Mahallemde, şehrimde, ülkemde mücadeleye devam diyorum.
L. UZUNKALA: Sayın muhtar büronuza gelip gittiğimde dikkatimi çeken önemli iki konu var. Vatandaşlar buraya poşetlerle erzak, giyişi ve benzeri şeyler bırakıyorlar bunu siz mi istiyorsunuz vatandaşmış getiriyor açıklarmışsınız.
İ. ATAKER: Bunu vatandaşlar ihtiyacı olan ailelere teslim edilmek üzere bana bırakıyorlar. Bende mahallem dahil olmak üzere diğer mahallelerdeki ihtiyaç sahibi insanlara ya ben götürüp teslim ediyorum yada mahallede bulunan mahalleyi tanıyan birilerini bulup dağıtılmasını sağlıyorum.
L. UZUNKALA: Kütüphane kurma çalışmaları yaptığınızı duydum bu konuda neler söyleyeceksiniz.
İ. ATAKER: Evet mahallemin belirli noktalarına kitaplık oluşturma girişimlerim var. Bankacılar sitesi briç kulübünün olduğu yerde, mutlu sitesi yönetim binasında ve muhtarlıkta kitaplık oluşturma girişimlerim var. Ödünç kitap verme servisi gibi bir çalışma yapıp insanları okumaya teşvik etmek istiyorum. İnsanlar okurlarsa kulaktan dolma bilgilerle değil gerçek bilgilerle donanmalarını istiyorum özellikle gençlerimiz çok önemli.
Şairin dediği gibi Yok öyle umutları yitirip savrulmak Unutma aynı gökyüzü altında bir direniştir yaşamak. Emekleriniz için Teşekkürler
Sayın muhtarım çalışmalarınızda başarılar diliyorum.