• BIST 100

    16345,82%-0,38
  • DOLAR

    43,60% 0,16
  • EURO

    51,57% 0,37
  • GRAM ALTIN

    6942,61% 3,13
  • Ç. ALTIN

    11654,37% 0,11

Esenyurt’ta 21 Yıl Sonra Nâzım Hikmet ismi, iade-i itibar edildi

Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer’in çabalarıyla 21 yıl sonra Usta Şair Nâzım Hikmet’in ismi, iade-i itibar edilerek belediyenin kültür merkezine yeniden verildi.

KÜLTÜR SANAT 4.06.2024 14:20:00 0
Esenyurt’ta  21 Yıl Sonra Nâzım Hikmet ismi, iade-i itibar edildi

Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer’in çabalarıyla 21 yıl sonra Usta Şair Nâzım Hikmet’in ismi, iade-i itibar edilerek belediyenin kültür merkezine yeniden verildi. 

         

 

Nâzım Hikmet’in büyük bir değer olduğuna dikkat çeken Başkan Özer, “Bugün, dünyada Nâzım Hikmet denilince akla Türkiye, Türkiye denilince Nâzım Hikmet geliyor. Bu insanlar, hayatları boyunca hep mazlumdan yana olmuş, zalime karşı durmuş; kalemleriyle, yazılarıyla, şiirleriyle bu mücadeleyi sürdürmüşlerdir. Bizim de onlara bir saygı borcumuz var. Bundan sonra Nâzım Hikmet Kültür Merkezimizde kültür ve sanat faaliyetlerimizi sürdüreceğiz” dedi.

            31 Mart yerel seçimlerini büyük bir farkla kazanan Prof. Dr. Ahmet Özer göreve geldikten sonra Nâzım Hikmet’in adının yeniden kültür merkezinde yaşatılması için çalışmalara başladı. Başkan Özer, Nâzım Hikmet’in ölüm yıl dönümü olan 3 Haziran’da ismine iade-i itibarı yerine getirdi. 21 yıllık hasreti sona erdirerek, belediyenin kültür merkezine yeniden Nâzım’ın adının verilmesini sağladı.

            Büyük şairin ölümünün 61. yılında kültür merkezi önündeki büstüne 61 adet karanfil bırakıldı. İade-i itibar töreninin ardından Başkan Özer, STK üyeleri, siyasi parti temsilcileri, muhtarlar ve vatandaşlar ile birlikte ilçedeki Nâzım Hikmet Parkı’nda şiirler ve türküler eşliğinde usta şairi andı. Nâzım Hikmet ismine kavuşan kültür merkezinde ise usta belgeselci Nebil Özgentürk’ün “Nazım Aramızda” adlı belgeseliyle anma etkinliği düzenlendi. Belgesel gösteriminin ardından belediye bünyesinde eğitim alan kursiyerler, Nâzım Hikmet dizelerinin yer aldığı müzikal ve tiyatral şiir dinletisi sundu. Programda

            Nâzım Hikmet belgeselinde usta şairi canlandıran tiyatro oyuncusu Şahin Sancak’ın okuduğu “Otobiyografi” şiiri büyük beğeni toplarken, Başkan Özer’in okuduğu “Davet” şiiri dakikalarca ayakta alkışlandı. 

            Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programa CHP Esenyurt İlçe Başkanı

Hüseyin Ergin, Esenyurt Kent Konseyi Başkanı Mehmet Hanifi Kaya, Göle Kadın Meclisi Başkanı Türkan Deli, siyasi parti temsilcileri, STK üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

            “Nâzım Türkiye Demek”“Haziranda ölmek zor” dizeleriyle sözlerine başlayan Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer,

            “Bugün Nâzım’ın doğum günü. Dün de Ahmed Arif ve Orhan Kemal’in doğum günüydü. Doğum diyorum çünkü bazı insanlar var yaşar ve ölürler. Biz öldüklerini sanırız ama onlar hep yüreğimizde, aklımızda ve kitaplarımızda yaşarlar. Bu dünyada iki tür insan var; bir mazlumlar var bir de zulmedenler. Yaşarken safınızı belli etmek zorundasınız. Ya mazlumlardan yana ya da zalimlerden yana olursunuz. Mazlumdan yana olmanın bedeli ağırdır. İşte gördüğünüz bu dev çınarlar ömürlerinin büyük bir kısmını zindanlarda, hapishanelerde geçirdiler. Neden? Zalimlere karşı, mazlumların yanına yer aldıkları için. Bedeli ağırdır ama ödülü de büyüktür. Ödülü de sonsuza kadar yaşamaktır. 

            Zalimlere diyor. Şairler dağlarda toplanan polenleri, çiçekleri gelir ovada çocuklara dağıtırlar. Vurulabilirsiniz ya da zindanda yatabilirsiniz. Sizi vuranlar, size zulmedenler bir mumun yanışı kadardır ama zulme direnenler işte bugün olduğu gibi yarın da yaşayacaklar. Herhangi bir ülkede “Ben Nâzım’ın memleketindenim” derseniz sizi selamlarlar. Nâzım, Türkiye demektir. Onlar bu memleketi yüceltiyorlar, onların da adlarının yücelmesi lazım. Bu kültür merkezleri onlara yasak koymakla, onları yasaklamakla değil, onların adlarıyla, onların şanıyla yücelecektir. Kaldı ki o isimleri yasaklarsanız da gönüllerden, beyinlerden yasaklamanız mümkün olamaz. Burayı yasakladılar, biz geldik ikinci ayımızda Nâzım Hikmet ismini tekrar buraya iade-i itibarla veriyoruz. Hepimize hayırlı uğurlu olsun”

dedi.

“MOTTOMUZ ESENYURT’U KÜLTÜR VE SANAT BAŞKENTİ HALİNE GETİRMEKTİR”

Esenyurt’u kültür-sanat kenti yapmayı hedeflediklerini açıklayan Başkan Özer; “Daha önce Nâzım Hikmet adı buradan sökülmüştü, kullanılmıyordu. Biz, göreve geldiğimizin ikinci ayında bu yanlışı kökünden düzelttik. Bundan sonra Nâzım Hikmet Kültür Merkezimizde kültür ve sanat faaliyetlerimizi sürdüreceğiz. Çünkü geldiğimiz günden beri de söylüyoruz, Esenyurt’umuzun kültüre ve sanata çok ihtiyacı var ve mottomuz Esenyurt’u kültür ve sanat başkenti haline getirmektir. 

Bunu da Nâzım Hikmetlerin kültür merkezleriyle, Yaşar Kemallerin kütüphaneleriyle, Ahmed Arif’in şiir etkinlikleriyle yapacağız” diye konuştu.

“TOPLUMA DEĞER KATAN HERKESİN BURADA IŞIĞINI YAYMAYA ÇALIŞACAĞIZ”

            Programa katılanlara kültür merkezinin yeni ismine vurgu yaparak seslenen Prof. Dr. Özer; “Çok değerli belgeselci Nebil Özgentürk’ü bugün burada görmek mutluluk verici. Hepiniz Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’ne hoş geldiniz. Her şey geçip gider, geriye hikayesi kalır insanın. Doğum mucizevi bir şey ama herkesi kapsaması, sırlarla dolu olması, kimseye ayrım yapmaması ile de ölüm ihtişamlı bir şey. Bu mucizevi doğumla ihtişamlı ölüm arasındaki yaşam eğer ki siz ona bir değer katmazsanız sıradan bir tekrardan ibarettir. Önemli olan yaşamdan daha büyük bir değere bağlanmaktır.

            Dolayısıyla kendinden daha büyük bir amaca bağlanmak için de çaba ve cesaret gerekir, ışık yakmak gerekir. Işığın ise düşmanı çoktur. Zalimler her şeyin onların denetiminde olmasını ister, işte o zaman zulüm devreye girer. Bu zulme direnmenin yolları vardır. Şiir bunlardan biridir. Nâzım, mazlumların yanında zalimlerin karşısında durduğu için bu bedelleri ödemiştir. Sanat ve sanatçı dünya tarihinde apayrı bir yere sahiptir. Sanatın iyileştirici bir yanı vardır. Olumsuzlukların, çürümenin panzehri tartışmasız sanattır. 

            Dünyayı kurtaracaksa sanat kurtaracaktır. Bugün Nâzım’ın doğumu demek

istiyorum, ölümü demeye dilim varmıyor çünkü böyle insanlar ölümün elinden birçok şey kopardıkları için ölümsüzleşirler. O nedenle onun adını bu kültür merkezimize verdik bundan sonra da adını yaşatacağız. Topluma değer katan herkesin burada ışığını yaymaya çalışacağız” şeklinde konuştu.

“ŞİİR YAZAN, ROMAN YAZAN BAŞKANLAR İSTİYORUZ”

            Programın ardından yaptığı konuşmada Esenyurt’ta Nâzım Hikmet anmasında bulunmaktan dolayı çok mutlu olduğunu ifade eden usta belgeselci Nebil Özgentürk; “Nâzım Hikmet belgeselim için özellikle Esenyurt’ta olmak beni daha da mutlu etti. Esenyurt bu ülkenin bir aynası. Türküyle, Kürdüyle, Çerkeziyle, Ermenisiyle, Rumuyla onlarca iklimin insanı bu toprakların olduğu yerde çok acılar çekmiş, büyük ıstıraplar yaşamış. Esenyurt bence bir barış kenti” dedi. Ayrıca Başkan Özer’in yazdığı romanları kendisine hediye etmesi üzerine memnuniyetini dile getiren Özgentürk; “Bana şiirleriyle, romanlarıyla gelen bir başkanı ilk defa görüyorum. Şiir yazan, roman yazan başkanlar istiyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

Ne olmuştu?

            Temeli eski Belediye Başkanı Gürbüz Çapan döneminde atılan kültür merkezinin adı, 2003 yılındaki Meclis kararı ile Nâzım Hikmet Kültür Merkezi olarak belirlenmişti. Ancak meclis kararı sonraki süreçte göreve gelen Ak Partili Başkan Necmi Kadıoğlu tarafından uygulanmamış, merkezin tabelası Esenyurt Kültür Merkezi olarak asılmıştı.

Burhan AYDIN/Esenyurt/Serhat Birikim

Hafta Sonu Trafik Durdu, Esnaf ve Halk Tepkili

Şubat Ayında Kültür Merkezinde Yıldızlar Geçidi Başlıyor...

Hizmette Yarışanların Zirvesi: İstanbul’un En Etkin Belediyeleri Belli Oldu!

Trafiğe Master Plan Nefesi!

Mecliste Adalet Vurgusu…

Özyolcu; Yeni Döneme Bayrak Sevgisiyle Başladık

Postacı; İlk Dersimiz Bayrak Oldu...

İlk Dersimiz Bayrak Dedi…

Acil Sağlıkta Tarihi Adım Hayata Geçiyor!

Tuncer Dağ’dan Miraç ve Berat gecelerine anlamlı mesaj

Gürbüz Süleymanoğlu’ndan Berat Kandili mesajı

Togay Çoban’dan Berat Kandili mesajı

Muharrem Yıldız’dan Berat Kandili mesajı

Eski Gürpınar Belediye Başkanı, siyasetçi ve iş insanı Velittin Küçük ’ten Berat Kandili mesajı

Piyasalarda Dengeler Altüst Oldu!

Üreten Toprağa Büyük Destek!

Kopuş Sergisi Sanatseverlerle Buluştu…

GOOGLE VE İGD İş Birliğiyle Dijital Ve Yapay Zekâ Okuryazarlığı Eğitimi Gerçekleştirildi

Türkiye Bir Gelecek Krizi mi Yaşıyor?

Bu Kıraathane Esenyurtluların İlgi Odağı Oldu!

Genç dev adamları Kocaeli İkincisi Oldu...

Esenyurt Belediye Personelinden İnsanlık Dersi…

81 Yaşındaki Kadını Nasıl Dolandırdılar!

Efeler Ligi İçin Sahadalar...

Adalet Kürsülerine Taze Kan!

Organizasyon Firmasına Fikir Hırsızlığı Davası!

Yeşil Gelecek Büyüyor…

Minikler Atık Kağıtları Sanata Dönüştürüyor…

Tuna, Devlet Kurumları Kişilere Bağlı Değildir!

Avcılar Belediyesi Fitness Salonunu Yenilenen Yüzüyle Hizmete Sundu

Yükleniyor

Mevlana Rüzgarı Esti

Sanatçı Latif AYYILDIZ’ın Sarıkamış Ağıdı

Başkan İrfan KOÇ;  Sarıkamış Şehitleri Türkiye’nin Gurur Kaynağıdır

MHP MYK Üyesi ÖGEL: Şehitlerimizi Onurla Yad Edeceğiz

Aytaç BATTAL; Sarıkamış Soğanlı Dağları Acı Bir Tarihin adadırr

Şehit Torunu Ali TURGUT, Sarıkamış Şehitlerini Tarihe İz Bırakmıştır

KKTC'nin yeni Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman oldu

Çin'in Dijital Dönüşümü Kadınlar İçin Yeni Fırsatlar Yaratıyor

Türkiye’ye 627 Milyon Dolarlık 5g Yatırımı

Oval Ofis'te beklenen görüşme gerçekleşti... Trump'tan Erdoğan'a 'lider' övgüsü

Piyasalarda Dengeler Altüst Oldu!

Üreten Toprağa Büyük Destek!

CHOCO TURN Çikolatılı Döner Bahçeşehir’de Açıldı!

RESS GROUP, Uluslararası Arenada Büyüyor:

Veysel ÇAMLI." Sarıkamış Şehitlerini Hep Yaşatacağız

Başkan Şamil YALÇIN, Sarıkamış Vatan İçin Bile Bile Ölüme Yürüyüştür 

İş İnsanı Öztürk SAKUR; Sarıkamış, unutmayacak acılar Bıraktı

İş İnsanı Ali ŞAYİR; " Sarıkamış; Binlerce Şehidin Yüreklerinin Donduğu Yerdir.

Altın Tarihi Zirveyi Gördü

Güven AKSU; Sarıkamış’ta Unutulmaz Bir Tarih Yazılmıştır

Karya Farma Ekibi Dikenli İnciri İnceledi Sonuçlar Şaşırttı

Karya Farma Ekibinden İki Spesifik Patent Müjdesi Geldi

109. Anma Yıldönümünde Sarıkamış Şehitleri

Genç dev adamları Kocaeli İkincisi Oldu...

Efeler Ligi İçin Sahadalar...

Dünya Şampiyonu Boksör Yeniden Ringe Dönüyor

Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı sezona galibiyetle başladı

Vatandaş istedi, Aksoy yerine getirdi

Raket şampiyonluk kürsüsüne oturdu

Veledromu’nda Torku rüzgarı! Madalyalar peş peşe

Konya ilçelerinde 'Kış Spor' heyecanı

Gebze'de filede Galatasaray’a karşı büyük zafer

TOFAŞ, Mersin'e potada boyun eğdi

Organizasyon Firmasına Fikir Hırsızlığı Davası!

Sakarya’da Çocuk Edebiyatı Şöleni Başlıyor…

Ardahan Tanıtım Günleri 22–25 Ocak’ta Yapılacak

Olympos’ta Tarihi Keşif

Ankara 3. Ardahan tanıtım günlerine 1 Milyon katılımla Muhteşem oldu.

Esenyurt’ta Sanat Dolu Bir Akşam: Hayati İnanç’tan “Hayata Şiirden Bakmak” Söyleşisi...

ARDAHAN Göle’den Dünyaya Açılan Bir Işık

Göle kültür ve kaşar festivali için yeni bir vizyon ihtiyacı

Turizmci Ersin ÖZKURT; Bölgeni kurtuluşu Yayla Turizmidir

Cihan Akman, Lale Festivali Muş’un Dünyaya Açılan Kapısıdır

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 20 15 1 4 33 49
2.FENERBAHÇE A.Ş. 20 13 0 7 28 46
3.TRABZONSPOR A.Ş. 20 12 2 6 15 42
4.GÖZTEPE A.Ş. 20 11 3 6 15 39
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 20 10 4 6 10 36
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 20 8 6 6 13 30
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 20 7 4 9 3 30
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 20 6 7 7 -7 25
9.KOCAELİSPOR 20 6 8 6 -5 24
10.CORENDON ALANYASPOR 20 4 6 10 -2 22
11.GENÇLERBİRLİĞİ 20 6 10 4 -3 22
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 20 4 8 8 -6 20
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 20 5 10 5 -14 20
14.TÜMOSAN KONYASPOR 20 4 9 7 -9 19
15.İKAS EYÜPSPOR 20 4 10 6 -12 18
16.KASIMPAŞA A.Ş. 20 3 10 7 -12 16
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 20 2 9 9 -25 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 20 2 15 3 -22 9