10121,52%-1,02
40,24% 0,11
46,86% 0,40
4339,18% 0,99
6880,30% -0,39
İklim Kanunu Resmi Gazete’de Yayımlandı
HABER / AHMET KARAYÜN / ADOM AJANS - Türkiye, iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir adım attı. 7552 sayılı İklim Kanunu, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanunla birlikte, Türkiye’nin net sıfır emisyon hedefi ve yeşil büyüme vizyonu doğrultusunda kapsamlı düzenlemeler hayata geçirilecek.
"İKLİM MÜCADELESİNDE YENİ DÖNEM"
Yeni kanun, sera gazı emisyonlarının azaltılması ve iklim değişikliğine uyum faaliyetlerinin daha etkin yürütülmesini amaçlıyor. Ayrıca bu çerçevede planlama, denetim, uygulama ve izleme süreçlerinin usul ve esasları da belirlendi.
"KAMU VE ÖZEL SEKTÖRE YÜKÜMLÜLÜKLER GELİYOR"
Tüm kamu kurumları, kuruluşlar ve özel sektör, alınacak iklim önlemlerine uymak ve uygulamakla yükümlü olacak. Bu süreçte, Başkanlık gerekli gördüğü bilgi ve belgeleri kurum ve kişilerden doğrudan talep edebilecek.
"SERA GAZLARINA KARŞI KARARLI ADIMLAR"
Kanunla birlikte sera gazı emisyonlarının azaltılması; ulusal katkı beyanı, net sıfır hedefi ve stratejik eylem planları doğrultusunda yürütülecek. Enerji verimliliği, yenilenebilir enerji, düşük karbonlu yakıtlar ve sıfır atık gibi pek çok çevreci uygulama ön planda olacak.
"UYUM PLANLARI YERELDEN YÖNETİLECEK"
İklim değişikliğinin etkilerine karşı her ilde özel önlemler alınacak. Valilikler koordinasyonunda kurulan İl İklim Değişikliği Koordinasyon Kurulları sayesinde yerel şartlara uygun eylem planları hazırlanacak ve uygulanacak.
"EMİSYON TİCARET SİSTEMİ KURULUYOR"
Yeni sistemle birlikte Türkiye’de Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) kurulacak. ETS kapsamında sera gazı yayan işletmelerin izin alması zorunlu olacak. Emisyon miktarlarına göre tahsisat yapılacak, işletmeler belirli kurallara uymadıkları takdirde cezai yaptırımlarla karşılaşacak.
"YEŞİL DÖNÜŞÜM İÇİN ÖZEL BÜTÇE AYRILDI"
Kanunla birlikte yeşil dönüşüm ve iklim politikaları için özel gelir kalemleri oluşturuldu. Bu gelirler yalnızca iklim değişikliğiyle mücadele amacıyla kullanılabilecek. Ayrıca adil geçiş süreçlerine yönelik projeler de bu bütçeden desteklenecek.
"KURALLARA UYMAYANA YÜKSEK CEZALAR"
Sera gazı raporlarını zamanında sunmayanlara 500 bin TL’den 5 milyon TL’ye kadar, ozon tabakasına zarar veren maddeleri yasadışı şekilde kullananlara ise 2,5 milyon TL’ye kadar idari para cezaları verilecek. Ayrıca florlu gazlar için de ciddi yaptırımlar uygulanacak.