• BIST 100

    10802,20%-0,55
  • DOLAR

    36,70% 0,03
  • EURO

    40,18% 0,01
  • GRAM ALTIN

    3578,03% -0,05
  • Ç. ALTIN

    5759,68% 0,00

İstanbul Üniverstesi ,İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Diblomasının İptal edilmesne karar verdi

İstanbul Üniversitesi'nden yapılan açıklamada, aynı dönemde İmamoğlu gibi geçiş yaptığı tespit edilen 28 kişinin de diplomasının geri alınmak suretiyle iptal edildiğini bildirildi.

İSTANBUL HABERLERİ 19.03.2025 00:44:00 0
İstanbul Üniverstesi ,İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu

İstanbul Üniversitesi'nden yapılan açıklamada, aynı dönemde İmamoğlu gibi geçiş yaptığı tespit edilen 28 kişinin de diplomasının geri alınmak suretiyle iptal edildiğini bildirildi. İmamoğlu'nun avukatları kararın yetkisiz bir kurulda alındığını belirterek itiraz edeceklerini kaydetti.

İFTAR SOFRASINDAN SESLENDİ

İstanbul Üniversitesi'nin iptal kararı sonrası İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, iftar sofrasından millete seslendi ve diplomasının iptaline ilişkin konuştu.

İmamoğlu, 2019’da Sultanbeyli’de bir eve girerken seçimlerin iptal edildiğini hatırlatarak, “O gün dedim ki: Bu seçim iptal olmadı. Biz gene sandığa gideriz, milletimiz bize hakkımızı verir. Milletimiz bize kat be kat hakkımızı verdi” dedi.

"KUL HAKKI YEDİLER"
Diplomasının 31 yıl sonra hukuksuz bir şekilde iptal edildiğini vurgulayan İmamoğlu, “Ateşken mal kaçırır gibi, Ankara’dan aramalar… Çok enteresan. Bugün diplomanın iptali umurumda değil, herkesin elinden her şeyi alabilirler. Her şeyi elinizden alabilirler. Unuttukları şu var: Milletin gücüyle ortaya çıkacak meşruiyetin dışında bir çözümümüz yok. Bunun için büyük bir çaba göstereceğiz. Kanun devleti bile olmayan bir yerde demokratik yarış söz konusu değil” dedi.

Bu kararı alanların “kul hakkı yediklerinin” ifade eden İmamoğlu, diploma iptali kararı yargıya taşıyacaklarını ancak yargıya inancı olmadığını söyledi:

“Bu gayrimeşru kararı yargıya taşıyacağız ama öyle bir yapı var ki, adil yargı kararlarının çıkacağına inancım yok. Her hattı o şekilde kurgulayan bir hükümetle karşı karşıyayız. Adalet duygumuzu yerle bir ettiler. İnsanlar adalet için yaşıyor. Allah’tan sonra inandığım tek duygum milletimizdir. Ben de buradan kendimi milletime emanet ediyorum. Ne yapacaksın diyorlar? Aslanlar gibi koşmaya devam edeceğim, asla geri durmak. Bundan sonra milyon koşacağım.”

Ekrem İmamoğlu'nun sosyal medya hesabından başlattığı 10 dakikalık canlı yayını 350 bine yakın kişi izlerken video toplamda 991 bin kişi izledi.

KARAR ÖN SEÇİME BEŞ GÜN KALA ÇIKTI

Bu kararla, CHP'nin cumhurbaşkanı adayı olmak üzere ön seçime tek aday olarak girmeye hazırlanan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun diploması, o ön seçime sadece 5 gün kala iptal edilmiş oldu.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ'NİN AÇIKLAMASI

İmamoğl'nun 35 yıl önce aldığı üniversite diplomasının iptaline ilişkin İstanbul Üniversitesi'nden yapılan açıklama şöyle:

"Üniversitemiz Yönetim Kurulu’nun 18 Mart 2025 tarih ve 61. toplantısında alınan 3 sayılı karar ile; İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 24.02.2025 tarih ve 2025/44681 soruşturma sayılı ve ekinde yer alan Yükseköğretim Denetleme Kurulu Başkanlığı'nın 17.02.2025 tarih ve E-68918934-663.08[2024/519-04-R]-12 sayılı “Araştırma Raporu”nda yer alan tespitler çerçevesinde Üniversitemizde görevlendirilen İnceleme Komisyonu tarafından hazırlanan rapor uyarınca, Yükseköğretim Kurulu kararlarına ve mevzuatın aradığı şartlara aykırı olarak 1990 yılında Üniversitemiz İşletme Fakültesi İngilizce programına usulsüz yatay geçiş yapan 38 kişiden kaydı silinen 10 kişinin yatay geçiş kararlarının; geri kalan ve Yükseköğretim Denetleme Kurulu Başkanlığı'nın “Araştırma Raporu”nda adı geçen kişi dahil mezun olan 28 kişinin yatay geçiş kararlarının ve bu kararlara dayalı olarak bu kişilerin elde ettikleri mezuniyetlerin ve diplomaların “yokluk” ve “açık hata” gerekçeleriyle geri alınmak suretiyle iptal edilmesine; Üniversitemizin tüm fakültelerinde yapılmış olan yatay geçişlerle ilgili inceleme ve araştırmalara devam edilmesine ve akabinde gerekli iş ve işlemlerin tesis edilmesine karar verilmiştir. Alınan karar ve bu karara dayanak teşkil eden bütün bilgi ve belgeler İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na (YÖK) ivedilikle gönderilecektir."

İMAMOĞLU'NUN AVUKATLARI: KARAR USULSÜZ

İmamoğlu'nun avukatları, diplomayı verenin İşletme Fakültesi olduğunu, geri alma kararının ise İstanbul Üniversitesi Yönetim Kurulu tarafından verilemeyeceğini vurguladı. İmamoğlu cephesinin yetkisizlik gerekçesiyle karara itiraz edeceği öğrenildi.

Kararın ardından Ekrem İmamoğlu'nun avukatı Mehmet Pehlivan "Kararı biz görmedik, İÜ'nün resmi sayfasındaki karardan okuyoruz. Üniversite yönetim kurulu kararırından bahsediliyor. Üniversite yönetim kurulunun böyle bir karar alma yetkisi yoktur. Bu karar yok hükmündedir. Bunu mevzuata dayanarak söylüyorum" dedi.

Avukatı Mehmet Pehlivan "Kanun maddesi açıkça üniversite yönetim kurulunun görevlerini tanımlıyor. Böyle bir yetkisi yok. Nasıl ki kantin birimi böyle bir karar alamıyorsa üniversite yönetim kurulu da alamaz. Bu kararı yalnızca fakülte yönetim kurulu alabilir. Üniversite yönetim kurulu kendi kendine bir karar alıp metin yayınlamış" ifadelerini kullandı.

ÖZGÜR ÖZEL'DEN İLK AÇIKLAMA

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, konuya ilişkin ilk açıklamasını Cumhuriyet'e yaptı.

Özgür Özel, şunları söyledi.

"Bu alınan karar, hem kararı alanların İstanbul Üniversitesi gibi 1453 yılından beri faaliyette olan bir kurumun tarihine bir kara leke olarak geçmiştir. Ama kimse enseyi karartmasın. Sonuçta bu bir idari işlem ve ne baskılarla bu kararın aldığını biliyoruz. İdari yargı bakımından zaman geçirilmeden hak aranacak. Kararın iptal edileceğine ben inanıyorum.

Ayrıca Anayasa Mahkemesi yine benzer bir konuda kişinin kendi hilesi olmamasından dolayı iptal edilen diplomanın geri verilmesine hem de bir ay süre içerisinde bu işlemin yapılması için verdiği bir karar. Ekrem Başkan’dan önceki yıl birçok kişiye bu imkan sağlanmış. 28 kişiyle ilgili toplu bir karar alınıyor.

Biz bunun idari yargıdan döneceğine inanıyoruz. En kötü ihtimal Anayasa Mahkemesi’nin yerleşik uygulamaları var. Kimse enseyi karartmasın.

Buna cevabı ben Genel Başkan olarak bu kadar veriyorum 1 milyon 750 bin üyemiz, Pazar günü sandık başına daha büyük bir inançla, daha büyük bir şevkle, daha büyük bir motivasyonla giderek Cumhurbaşkanı adaylarının arkasında duracaktır."

MANSUR YAVAŞ'TAN SERT TEPKİ: KARARIMI ASKIYA ALDIM

Karara ilişkin ilk açıklamasını sosyal medya hesabından yapan Ankara Büyükşehir Belesiye Başkanı Mansur Yavaş, "Tüm bu hukuki ve siyasi sürecin her dakikasında Ekrem Başkanımızın yanında olacağımı, böylesine hukuksuz bir süreçte daha önce üçlü masada ifade ettiğim 'Cumhurbaşkanlığı adaylığımı günü gelince değerlendireceğim' kararımı, bu hukuksuzluk ortadan kalkana kadar ASKIYA alacağımı da kamuoyuna ilan ediyorum." dedi.

Hatırlatmak gerekir ki İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem İmamoğlu, partimizin cumhurbaşkanı adayını belirleme yetkisine anayasal olarak sahip TBMM Grubumuzun büyük çoğunluğunun verdiği imzalarla; Parti Meclisimizin Cumhurbaşkanı adayımızı belirlemek için yöntem olarak öngördüğü ön seçime katılma hakkı elde etmiştir.

Demokrasiye uygun olmayan bir biçimde rakipleri devreden çıkarmak öncelikli olarak Türkiye’ye ve on yıllarca yıl kurumsallaştırmaya çalıştığı demokrasisine yapılabilecek en büyük kötülüktür. Ekrem İmamoğlu’nun diplomasının iptali; Hukuki istikrar, hukuk devleti ilkelerine aykırıdır. Buna izin vermek bu ülkeye ve demokrasisine yapılan en büyük ihanettir. İstanbul Üniversitesi’nin bugün verdiği karara karşı tüm hukuki sürecin işletileceğini ve Genel Merkezimiz öncülüğünde Anayasa’yı yok sayan, hukuku ayaklar altına alan bu karara karşı gereken adımların atılacağını herkesin bilmesini isteriz.

İmamoğlu’nun hukuk ve demokrasi dışı bir zorlama ile adaylık hakkının elinden alınmasına sessiz kalacağımızı ya da bundan hoşlanacağımızı kimse düşünmesin. Ben Ekrem Başkanımıza yapılan bu haksızlığı kabul etmiyorum. Tüm bu hukuki ve siyasi sürecin her dakikasında Ekrem Başkanımızın yanında olacağımı, böylesine hukuksuz bir süreçte daha önce üçlü masada ifade ettiğim “Cumhurbaşkanlığı adaylığımı günü gelince değerlendireceğim” kararımı, bu hukuksuzluk ortadan kalkana kadar ASKIYA alacağımı da kamuoyuna ilan ediyorum.

Ayrıca, yaşanan tüm adaletsizliklere ve demokrasi dışı müdahalelere karşı sessiz kalmayacağız. En güçlü mücadeleyi de Cumhuriyet Halk Partisi olarak, milletvekili grubumuzla, il başkanlarımızla, örgütümüzle, belediye başkanlarımızla, tüm üyelerimizle ve demokrasiye inanan tüm yurttaşlarımızla vereceğimizden kimsenin de şüphesi olmasın. CHP içindeki dayanışma duygumuzu ise kimse küçümsemesin ve bizlerin, en büyük makamlar karşısında bile bu birlikteliği kaybetmeyeceğimizi unutmasın. Hele, ‘selden kütük kapmaya’ çalışanlarla bizleri aynı tutmaya kalkmasınlar. Türkiye’de hukukun üstünlüğüne gölge düşüren her adımın karşısında olmaya, adalet ve demokrasi mücadelesini sürdürmeye devam edeceğiz. Ekrem başkanım; haklı mücadelenizin sonuna kadar yanınızdayız.

"ANAYASA DEĞİŞTİRİLSİN" KAMPANYASI

İstanbul Üniversitesi'nin Ekrem İmamoğlu'nun diplomasını iptal etmesinin ardından sosyal medyada bir kampanya başlatıldı. Birçok isim Anayasa'nın 101. maddesinin değiştirilerek İmamoğlu ve Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı adaylığının önündeki engellerin kaldırılmasını teklik etti.

Uzlaşı önerisinde bulunan isimlerden bazıları şöyle:

Gelecek Partisi Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün:

"DEMOKRASİ HER ZORLUĞU AŞAR.
Anayasa değişikliği gelsin
Hem Sayın Cumhurbaşkanımıza yeniden aday olmanın yolu açılsın.
Hem üniversite diploması şartı kaldırılıp Sn İmamoğlu’nun adaylığının yolu açılsın.
ÜLKE BU KISIR ÇEKİŞMELERLE İŞGAL EDİLMESİN."

Eski AKP Milletvekili Şamil Tayyar:

"Diploma iptali, çözüm süreci, milletvekili transferi, yeni Anayasa, soruşturma dosyaları gibi çok sayıda tartışma konusu, toplumsal ve siyasal dinamikleri derinden etkiliyor. Tüm bu gerginliklerin merkezinde ise önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı seçimine dair iddialar var.

Haliyle siyasi tansiyon iyice arttı, toplumsal fay hatlarında daha fazla enerji birikmeye başladı. Bu cendereden nasıl çıkılır?

Bir sade vatandaş olarak, kişisel bir önerim var. Madem, tüm tartışmalar Cumhurbaşkanlığı seçimine çıkıyor, adaylık şartlarını düzenleyen Anayasanın 101. maddesinde yapılacak değişiklikler, belki çözüm olabilir.

‘Yüksek öğrenim’ şartı ve ‘2 defa Cumhurbaşkanı seçilme sınırı’ kaldırılabilir. AK Parti ve CHP bu konuda uzlaşırsa, siyaset doğal mecrasında akmaya, toplumsal gerginlik azalmaya başlar, bir ihtimal. Bence denenmeli."

Karar yazarı Yıldıray Oğur:

"CHP ve AK Parti Anayasa’nın 101’inci maddesindeki Cumhurbaşkanlığı adaylığı için “yükseköğretim mezunu olma” şartı ve “en fazla 2 defa seçilir” hükmünü kaldırıp Erdoğan ve İmamoğlu’nun problemlerini çözebilir."

Ekrem İmamoğlu'nun diploması iptal edildi - Resim : 4

DİPLOMAYI BELEDİYE BİNASINA ASTILAR

İstanbul Üniversitesi Yönetim Kurulu, İmamoğlu'nun diplomasını iptal etti. Hopa Belediyesi, tepki olarak İmamoğlu'nun diplomasını belediye binasına astı.

Hopa Belediye Başkanı Utku Cihan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Ekrem Başkanımızın diplomasının iptalini ve başkanımıza yapılan hukuksuzluğu kabul etmiyoruz! İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun diplomasını Hopa Belediyesi binamıza astık. Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!" ifadelerini kullandı.

Odatv.com

İBB'ye operasyon: İmamoğlu gözaltına Alındı.

Başkan Ferhat ULUCUTSOY “NEVRUZ” Umudun Adıdır

Harun YARIŞÇI; NEVRUZ-WEVROZ; Baharın Müjdecisidir

Milletvekili KOÇ; “NEVRUZ” Umutların Müjdesidir

Başkan Erkan KOÇALİ;  "NEVRUZ" Baharla Gelen Berekettir.

TÜMKİAD Genel Başkanı Nihat TANRIKULU; Nevruz, Toprağın Uyanışıdır

İstanbul Üniverstesi ,İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Diblomasının İptal edilmesne karar verdi

Özdemir, "Çanakkale Hakikatleri" Konferansında Yoğun İlgi Gördü

Avcılar’dan Yola Çıkan Türk Bayrağı Çanakkale’ye Ulaştı

Başkan KOÇALI: Çanakkale Hiçbir Zaman Geçilemeyecek

Başkan Gündüz Mutlu ; “NEVRUZ” Barış Elçisidir.

Başkan Güner KÖKAT’ın, 21 Mart Nevroz Bayramı Mesajı

Şinasi ALADAĞLI;  “NEVRUZ” Bahar’da Açılan Kapıdır

Eğitimci Bahattin DURMUŞ; "NEVRUZ" Baharın Uyanışıdır

Av. Sema KILIÇ: "NEVRUZ" Bayramı Kardeşliğin Meşalesidir.

Şamil YALÇIN: "NEVRUZ" Baharın Başlangıcıdır

Başkan OYMAK; “NEVRUZ” Kardeşliğin Müjdecisidir

GİK Üyesi POLAT; Milletimiz İyi Partiye İktidarı Gösteriyor.

Edirne'de Yurt Dışına Kaçmaya Çalışan 25 Şüpheli Yakalandı

Esenyurt Belediyesi ve Türk Kızılayı’ndan Yetimlere Özel İftar

Beylikdüzü’nde Hamleler Konuştu

Başkan Çaykara, Müftülük Personeli İle İftar Sofrasında Buluştu

Graffiti Sanatı İlk Kez Bir Kamusal Mekânda!

Esenyurt Zabıtasından Gıda Üretimi Yapan Fabrikalara Denetim

Edirne Valisi Yunus Sezer'den 18 Mart Çanakkale Zaferi Ve Şehitleri Anma Günü Mesajı

Bakan Bolat’tan Milli Boksörlere Tebrik

Edirne'de Jandarmadan Uyuşturucu Operasyonu

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile Velilere Eğitim Desteği

Karacan, Gönül Sofrasında Buluştu

Tuna, Yetim Çocuklar ve Aileleri İle Gönül Sofrasında Buluştular

Yükleniyor

Harun YARIŞÇI; NEVRUZ-WEVROZ; Baharın Müjdecisidir

Bakan Bayraktar'ın Irak'la enerji diplomasisi

Prof. Dr. hc CENGİZ GÜNEŞ; Nevruz Bayramı Barış’a Sesleniştir

Milli Güreşçi Nesrin Baş, Altın Madalya ile Türkiye’yi sevindirdi.

Azerbaycan ve Gabon ile milletlerarası anlaşma 'Resmi'leşti

Malezya'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a fahri doktora beratı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Güney Asya yolcusu

Karar açıklandı: Sekiz subay TSK'dan atıldı

Gazze için tonlarca gıda malzemesi Ürdün'e ulaştırıldı

Bol Kahkahalı Sohbet Programında Şok Dolu Anlar

TÜMKİAD Genel Başkanı Nihat TANRIKULU; Nevruz, Toprağın Uyanışıdır

Şinasi ALADAĞLI;  “NEVRUZ” Bahar’da Açılan Kapıdır

Şamil YALÇIN: "NEVRUZ" Baharın Başlangıcıdır

Şahin GENÇ "NEVRUZ" Yeni Günün Adıdır

Erdoğan YAVUZ: “NEVRUZ”  Bereketin Başlangıcıdır

Mali Müşavir Başkan vekili Turgut TARLIĞ; "NEVRUZ" Toprağın Uyanışıdır

Başkan Gürsel DOĞAN; "NEVRUZ" Baharın Müjdesidir

İkinci elde bayram hareketliliği başladı

Türkiye'nin kendi enerjisini üreten ilk yerli barç gemisi kullanımda

Uluslararası Yatırım Uzmanı'ndan savaş ekonomisi değerlendirmesi

Karya Farma Ekibi Dikenli İnciri İnceledi Sonuçlar Şaşırttı

Karya Farma Ekibinden İki Spesifik Patent Müjdesi Geldi

109. Anma Yıldönümünde Sarıkamış Şehitleri

Milli Sporcumuz Eray ŞAMDAN Altın Madalya Aldı

Genç Yetenekler Türkiye Şampiyonası İçin Sahada

TOFAŞ - Darüşşafaka Lassa maçı bı̇letlerı̇ satışta

Konyalı judoculardan bir şampiyonluk daha

Konya Karatay Belediyespor'dan çifte başarı

Konya Meramlı sporcular damga vurdu

60.Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nun efsanevi rotası belli oldu

Galatasaray Avrupa'ya neden veda etti!

Konya Karatay'ın U16 takımları Anadolu Şampiyonası'nda

Avrupa Şampiyonu kadınları “duble” peşinde

Graffiti Sanatı İlk Kez Bir Kamusal Mekânda!

Beylikdüzü Baksm 21.Akbank Kısa Film Festivali’ne Ev Sahipliği Yapacak

Yönelim Eğitim Kurumları Eğitim Sektöründe Bir Adım Önde.

ESBİM’den 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Esenyurtlu Kadınlara İş Fırsatı

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günümüz Kutlu Olsun.!!

Kadın El Emeği Pazarı Avcılar’da Açıldı

“Bu Topraklarda Kadın Olmak” Sergisi Terra Santa’da Sanatseverlerle Buluştu

'Son Bilet' karakış dinlemedi!

Avcılar’da Engelli Bireyler Afetlere Hazırlanıyor

Eğitimci Yazar Halil AKTAŞ’tan Gazetemize Ziyaret

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 27 22 0 5 41 71
2.Fenerbahçe 26 19 2 5 40 62
3.Samsunspor 27 15 6 6 14 51
4.Beşiktaş 26 12 6 8 13 44
5.Eyüpspor 27 12 7 8 11 44
6.Gazişehir Gaziantep 26 11 10 5 1 38
7.Göztepe 26 10 9 7 10 37
8.İstanbul Başakşehir 26 10 10 6 4 36
9.Trabzonspor 26 9 9 8 12 35
10.Kasımpaşa 27 8 8 11 -5 35
11.Rizespor 27 10 14 3 -12 33
12.Antalyaspor 27 9 12 6 -21 33
13.Konyaspor 27 8 12 7 -7 31
14.Alanyaspor 27 8 12 7 -9 31
15.Bodrum FK 27 8 13 6 -9 30
16.Sivasspor 27 7 14 6 -12 27
17.Kayserispor 26 6 11 9 -19 27
18.Hatayspor 26 4 15 7 -17 19
19.Adana Demirspor 26 2 20 4 -35
1.Galatasaray 27 22 0 5 41 71
2.Fenerbahçe 26 19 2 5 40 62
3.Samsunspor 27 15 6 6 14 51
4.Beşiktaş 26 12 6 8 13 44
5.Eyüpspor 27 12 7 8 11 44
6.Gazişehir Gaziantep 26 11 10 5 1 38
7.Göztepe 26 10 9 7 10 37
8.İstanbul Başakşehir 26 10 10 6 4 36
9.Trabzonspor 26 9 9 8 12 35
10.Kasımpaşa 27 8 8 11 -5 35
11.Rizespor 27 10 14 3 -12 33
12.Antalyaspor 27 9 12 6 -21 33
13.Konyaspor 27 8 12 7 -7 31
14.Alanyaspor 27 8 12 7 -9 31
15.Bodrum FK 27 8 13 6 -9 30
16.Sivasspor 27 7 14 6 -12 27
17.Kayserispor 26 6 11 9 -19 27
18.Hatayspor 26 4 15 7 -17 19
19.Adana Demirspor 26 2 20 4 -35