• BIST 100

    9577,46%-1,12
  • DOLAR

    33,99% 0,29
  • EURO

    37,82% 0,63
  • GRAM ALTIN

    2822,85% 0,48
  • Ç. ALTIN

    4560,04% 0,75

Mali Analiz Ve Finans - Kredi Kuruluşlarının İşletme İçin Önemi

Mali Analiz Ve Finans - Kredi Kuruluşlarının İşletme İçin Önemi

GÜNDEM 4.09.2024 00:32:00 0
Mali Analiz Ve Finans - Kredi Kuruluşlarının İşletme İçin Önemi

Gazetemizin Köşe yazarı Mali Müşavir Jale OCAK, Mali Analiz Ve Finans - Kredi Kuruluşlarının İşletme konuları ele aldı 

Çok önemli yazıya hep birlikte okuyalım!

İşletmeler, ekonomik faaliyetlerini izleyebilmesi için muhasebe tarafından üretilmiş bilgileri kullanıp kararlar almaktadırlar. 

Bu kararları alırken üretilen bilgilerin güvenilir ve doğru olması beklenmektedir. Günümüzde teknolojinin de büyük bir değişim içine girdiğini varsayar isek işletmelerin ekonomik yaşantısı daha karmaşık bir hal almış, firma büyüklükleri ve ekonomik hacimler devasa boyutlara ulaşmış ve işletmelerin ekonomik durumlarını ölçme ve değerlendirme de muhasebe bilgi sistemine daha fazla ihtiyaç duyulur hale gelmiştir.

Muhasebeyi kısaca tanımlayacak olur isek, bir işletmenin ekonomik faaliyetlerine ilişkin bilgilerini üretip, ilgili çıkar gruplarına sunan bir bilgi sistemidir. Bu bilgiler muhasebenin temel fonksiyonları aracılığıyla üretilmektedir. Muhasebenin temel fonksiyonlarını; kaydetme – sınıflandırma – özetleme- analiz ve yorum olarak sıralayabiliriz.

Finansal tablo analizi (Mali Analiz) ise; bir işletmenin finansal durumunu, faaliyet sonuçlarını, finansal performansı ve finansal yönden gelişimini değerlendirebilmek, gelişme yönünü ve büyüklüğünü öngörebilmek, geleceğe yönelik tahminlerde bulunabilmek için finansal tablolarda yer alan kalemler arasındaki ilişkilerin ve bunların zaman içerisinde gösterdiği eğilimlerin incelenmesidir.

Finansal tabloların amacı ise; işletmenin finansal durumu, finansal performansı ve nakit akışları hakkında geniş bir kullanıcı kitlesine ekonomik kararlar alırken faydalı olacak bilgi sağlamaktır.

Finansal analizin ön koşullarını sayacak olur isek, genel politik ve ekonomik durumlar ( ekonomik krizler, enflasyonist ortam, kur değişimleri) firmanın içinde bulunduğu sektörün durumu ( uluslararası gelişmeler, sektörün içindeki gelişmişlik düzeyi) , işletmenin yapısal özellikleri ( hukuki durumu, ortaklık yapısı vs. ) sayılabilir. Bu etkenleri dikkate alarak yapılacak finansal analiz, firma hakkında daha doğru bir sonuca varılmasına neden olacaktır.

Finansal tabloların analizi yapılırken birçok teknik kullanılmaktadır. Çok detaylarına girmeden sadece yüzeysel olarak başlıklar halinde sıralayacak olur isek;

Karşılaştırmalı Tablolar Analizi, Trend Analizi (Eğilim Yüzdeleri), Dikey Analiz ve Oran Analizi olarak dört başlıkta toplanmaktadır. Birden fazla analiz tekniği uygulandığında işletmenin durumu anlaşılmaya çalışmakta ve bu teknikler birbirini tamamlayıcı olmaktadır. Bulunan sonuçlar ise işletmenin farklı durumu hakkında bilgiler verir.

Gerek küresel riskler gerekse ülkemizin içinde bulunduğu enflasyonist ortam neticesinde, krediye ulaşmanın zor olduğu ve kredi maliyetlerinin ( paranın maliyetinin ) çok yüksek olduğu bu dönemlerde, işletme adına kredi veren kişi ve kurumlar, sağlıklı ve öngörülebilir bir finansal durum tablosu görmek isterler. Böyle bir durumda finansal tablo analizinin önemi iyice artmaktadır.

Bankalar veya diğer kredi kuruluşları, işletmelerin mali verilerini kredi değerlendirmesine konu ederken 5 önemli hususa dikkat ederler.

Moralite ve Findeks: Bu tanım aslında firmanın kredi başvurusundan önceki geçmiş hayatını kapsamaktadır. Kredi talebinden bulunmadan önceki bankalarda ve diğer kurum kuruluşlarla ilgili maddi manevi ilişkilerinin değerlendirilmesini kapsamaktadır. Firmanın gecikmeye düşmüş bir kredisinin olup olmadığı, piyasada nasıl tanındığının değerlendirmesidir.

Ödeme Gücü: Kredi kuruluşları firmanın ödeme gücünü belirlemek için, son 3 yıla ait mali verileri ile son geçici vergi dönemine ait mali verilerini talep etmektedirler. 

3 yıllık mali verilerin istenmesinin sebebi firma hakkında geleceğe ait veri sağlamaya çalışmalarıdır. Ödeme gücünün hesaplanması, kredi verilip verilmeyeceğinin yanı sıra, ne kadar kredi tahsis edilebileceğini, ne çeşit bir kredi verilmesi gerektiğini kapsamaktadır. Örneğin; taksitli bir kredi mi verilecek veyahut reeskont kredisi ya da spot vs.  firmanın gelir tablosundan cirosuna bakılır, son 3 yıllık cirolar ile ilgili bir değerlendirme yapılarak yükselişte trendinde mi yoksa düşüş trendinde mi olduğu analiz edilir. Ayrıca firmanın aktif büyüklüğünün son 3 yıl içinde büyüme içerisinde olduğunu gözlemlemek isterler. Örneğin firmanın vadeli satışlardan peşin satışlara geçmiş olması, aktifinin küçülmesine sebep olacağından negatif bir etki gibi görünse de firmanın hazır değerleri yükselmiş olacaktır. Dolayısıyla kredi kuruluşları bilançoyu okurken bu gibi konular üzerinde analiz yapmaktadırlar.

Ödeme gücü ile ilgili bir başka başlık net işletme sermayesinin analizidir. İşletmenin bilanço üzerindeki kısa vadeli alacakları ile kısa vadeli borçlarını ödeme performansını göstermektedir. Eğer firma alacaklarını uzun vadede tahsil edip borçlarını kısa vadede ödüyor ise bu durum riskli olarak görünmektedir. Alacaklarını kısa vadede tahsil edip ödemelerini uzun vadede yapması tercih edilir.

Teminat: Firmanın verilen krediler karşılığında kredi kuruluşuna sağlayacağı teminatın değerlendirilmesi ciddi bir öneme sahiptir. Yani kredinin olası bir şekilde temerrüde düşmesi halinde kredi kuruluşunun neye başvuracağıdır.

 Kredi kuruluşları genelde likit teminat isterler. Örneğin krediye yalnızca bir kefalet alındıysa bunun nakde çevrilmesi zor olabilir fakat nakit blokaj verildiyse çok rahatlıkla nakde çevrilebilir. Kredi kuruluşları genelde kefalet, nakit blokaj, ipotek, çek-senet veya alacağın temliki arasından en likit olanı tercih etmektedirler.

Sermaye: Firmanın faaliyetlerinin akışını kaç parayla devam ettirdiğidir. Örneğin firma kurulduğunda 900.000 TL sermaye ile kuruldu. 900.000 TL lik iş döndürmeye çalışıyor lakin firmanın kullandığı kısa vadeli kredileri olabilir ya da alacakları da olabilir. Kredi kuruluşları sermayenin büyüme eğiliminde olduğunu gözlemlemek isterler. Aynı zamanda sermayenin ödenmiş veya ödenmemiş olması da önem teşkil eder. 

Nihayetinde ödenmemiş sermaye bir taahhüttür. Burada dikkat edilmesi gereken husus bilançoda yer alan ortaklara borçlar ve ortaklardan alacaklar kalemidir. Kredi kuruluşları örneğin;331-Ortaklara borçlar hesabında uzun süredir gördüğü bakiyeyi sanki ödenmiş sermaye gibi sermayeye ilave eder. Sermaye teknik olarak artmamış gibi gözükse de sürekli şirket ortakları firmayı ceplerinden finanse etmiş gibi düşünülmektedir. 

Aynı şekilde ortaklardan alacaklar hesabında da bakiye görünüyor ise ödenmiş sermayeden düşülmektedir. Bu yüzden sermaye değerlendirmesi yapılırken 131-331 hesaplarını finans kuruluşları oldukça dikkatli takip etmektedir.

İç ve Dış Koşullar: Firmanın kredilerini zamanıda ödemesi, yazılan çizilen çekinin olmaması, vergi-sgk borçlarının olmaması ve bilançosunun çok iyi olması kredi kuruluşları tarafından olumlu değerlendirilir fakat her zaman yeterli olmayabilir. Firmanın içyapısı ile ilgili koşula örnek verecek olur isek; kredi çalışması için firmayı ziyaret eden kredi kuruluşları, firmaya her gittiğinde farklı muhasebeci, farklı bir pazarlamacı gördüğünde, firma da bir istikrar sorunu olduğunu gözlemleyebilir. Dış koşullara da örnek verir isek; firmanın teknolojisini değiştirmemesi, dövizle çalışmasına rağmen fiyat listelerinin halen daha TL olarak gözükmesi gibi swot analizleri ile firmaları analiz ederler.

Sonuç olarak; işletmeler açısından finansal tablo analizleri çok büyük bir öneme sahip olup, şirket ortakları, yöneticileri, geçici vergi dönemlerinde mali müşavirleri ya da yeminli mali müşavirleri ile birlikte mali tablo analizi yapması sonuçları değerlendirmesi, firma için oldukça faydalı olmasının yanı sıra kredi çalışmalarında da etkili bir rol oynayacaktır.

Mali Müşavir Jale OCAK

 


Çalık: Amacımız Komşularımız İçin Daha İyi Bir Yaşamı Tasarlamak

TEKNOFEST’te “İklim Değişikliği” Sunumu…

Düğün Tadında Toplu Sünnet Şöleni

Postacı, İle Eğitimde Kalite ve Yeni Bir Dönem

GÖNENLİ KADINLAR MODA ŞOVUYLA BÜYÜLEDİ

Sivas'lılardan Gününe Muhteşem Kutlama

Avcılar’da Stratejik İşbirliği Toplantıları Başladı

Beylikdüzü’ndeki Parklar Yenileniyor

Avcılar’da Çocuklar Yaz Kış Demeden Sporla Buluşuyor

Başkan Özer: "Eğitim Bir Ülkenin Geleceğidir"

Bahçeli'den Mevlid Kandili Mesajı

Okuma Yazma Bilmeyen Kadın Kalmayacak

Beslenme Saati Uygulamasında Dördüncü Dönem Başladı

EKREM PAMUK'TAN TEPKİ

AVCILAR’DA STRATEJİK KARAR

İBB’DEN AVCILAR’DA İMAR PLAN NOTU DEĞİŞİKLİĞİNE ONAY

Bağcılar'da Eğitim Yılı Başladı

BAŞKAN ÖZER'DEN YARDIM

BAŞKAN ÖZER’DEN EĞİTİME BÜYÜK DESTEK

KAMUOYUNA VE BASIN’A AÇIK ÇAĞRIMIZDIR!

Turhan Çömez'den Çarpıcı Açıklamalar

MHP’DEN YENİ YEMİN POLEMİKLERİNE YANIT…

Erdoğan; Külliye'de Jimnastik Kulübü'nü Ağırladı

Düzce’de Kur’an Kursları Açılışı Yapıldı

Esenyurt Belediyesi Hizmette Sınır Tanımıyor

Damat'tan Balcıoğlu'nun İddialarına Yanıt

KÜÇÜKÇEKMECE ZABITASINDAN DENETİM

BEYLİKDÜZÜ’NDEKİ PARKLAR YENİLENİYOR

AVCILAR’DA ÇOCUKLAR YAZ KIŞ DEMEDEN SPORLA BULUŞUYOR

BEYLİKDÜZÜ’NÜN YENİ OTOBÜS HATLARI HİZMETE AÇILDI

Yükleniyor

8 Eylül’de Esenyurt SMA Hastası Defne İçin Toplanacak

Başkan Sait ATALAY'ın 30 Ağustos Zafer Bayramı Mesajı

Selçuk AKKOÇ, Göle Festivali Ulusal Boyutta Yapılmalıdır

Av. Okan GÜNDÜZ: Akıllarda Kalacak Festivaller Yapmalıyız

Almanya'nın Bisiklet Devi Llobe'u İflas Başvurusunda Bulundu.

Bu Yıl Da "Azerbaycan En İyi Ödülleri" Geliyor

EKONOMİDE VE ŞİRKETLERDE DÖNÜŞÜMLE GELEN BÜYÜK GÜÇ…

İran Cumhurbaşkanı Reisi hayatını kaybetti

Beylikdüzü'nde Çifte Bayram: İstavrit 50 Türk Somonu 120 lira

Bağcılar Belediyesinin Filistin’deki Müslümanlara Destek Gecesi

2 Trilyon $’Lık “Kripto Borsası” Küreselcilerin İştahını Kabartıyor

TÜİK ve ENAG Verileri Arasındaki Fark!

Türkiye Ekonomisi Yüzde 2,5 Büyüdü

İş İnsanı Yusuf M. TEKİN'in 30 Ağustos Zafer Bayramı Mesajı

Nihat TANRIKULU; 30 Ağustos “Ya İstiklal Ya Ölüm” Deriliş Destanıdır.

SMMM İsmail KÜPELİ'nin; 30 Ağustos Zafer Bayramı Mesajı

Esenyurt Belediyesi’nde Davullu Zurnalı Toplu Sözleşme Sevinci

Türkiye Tarımının Tek Kurtuluş Yolu BOR Gübresidir

Yüksek Enflasyonda En Büyük Etken..?

Gönül Adamı Halis  Köroğlu Babasını kaybetti

Karya Farma Ekibi Dikenli İnciri İnceledi Sonuçlar Şaşırttı

Karya Farma Ekibinden İki Spesifik Patent Müjdesi Geldi

109. Anma Yıldönümünde Sarıkamış Şehitleri

Dünya Değişim Günü 7 Temmuz’da Kutlanacak!

Uludağ Alan Başkanı Bülent Çınar Çavuş: Sporun yeni adresi Uludağ

U15 kadın milli takımı Avrupa şampiyonu oldu. Türk milli sporcular, toplamda 61 madalya kazandı

Savate Federe Oldu..!

BAŞKAN ÖZER'DEN TAM DESTEK

Avcılarlı Delal Avrupa Şampiyonu Oldu Şampiyonluk Sevincini Çaykara İle Paylaştı

Avcılar Belediyesi Spor Kulübü Madalyaya Doymuyor

GÖZÜMÜZ AYDIN DÜNYA KARAKUCAK GÜREŞ FEDERASYONU KURULDU.

8. Dünya Yoga Şampiyonası’nda Türk Sporculardan Tarihi Zafer!

Unutulmaz Halterci Naim Süleymanoğlu Esenyurt’ta Anıldı

Esenyurt’ta Açık Hava Sinema Günleri “Neşeli Günler” ile başladı

Başkan BUDAK’ın 30 Ağustos Zafer Bayramı Mesajı

Zara Ve Yelda Nallıhan Festivalinde

İETT İlçe Buluşmaları Kapsamında Esenyurt’ta Toplu Ulaşım Sorunları Masaya Yatırıldı

Büyükçekmece Uluslararası Kültür Ve Sanat Festivali’nin Resmi Açılışını Yaptı

Kaburgacı Ziyafettin Usta Restorant Mimarova'da İlgi Odağı Oldu

Başkan Çağlayan, Etkinliklerde Basın Göz Ardı Edilmemeli.

Sevgi Sarıtaç Yılmaz’ın Gölgedeki Hayatlar Kitabı Çıktı

Bir Gününü İngilizce Geçir, Seviyeni Gör, Eğlen, Öğren…

Gölelilerden Başkan Özer’e ‘Fahri Hemşehrilik Beratı’

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Fenerbahçe 5 4 0 1 11 13
2.Galatasaray 4 4 0 0 11 12
3.İstanbul Başakşehir 4 3 0 1 6 10
4.Beşiktaş 3 3 0 0 6 9
5.Eyüpspor 5 2 0 3 4 9
6.Konyaspor 5 2 2 1 -1 7
7.Sivasspor 5 2 2 1 -1 7
8.Göztepe 4 1 0 3 2 6
9.Samsunspor 4 2 2 0 1 6
10.Kasımpaşa 5 1 2 2 -2 5
11.Antalyaspor 4 1 2 1 -4 4
12.Rizespor 5 1 3 1 -10 4
13.Gazişehir Gaziantep 3 1 2 0 -1 3
14.Alanyaspor 5 0 2 3 -5 3
15.Bodrum FK 5 1 4 0 -5 3
16.Trabzonspor 2 0 0 2 0 2
17.Kayserispor 3 0 1 2 -1 2
18.Hatayspor 5 0 3 2 -5 2
19.Adana Demirspor 4 0 3 1 -6 1