9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01
Türkiye tarihi, doğası ile olduğu kadar festivalleri ile de oldukça renkli bir ülke. Dar sınırlar içerisinde dahi çok fazla çeşitlilik gösteren kültürler,
Türkiye tarihi, doğası ile olduğu kadar festivalleri ile de oldukça renkli bir ülke. Dar sınırlar içerisinde dahi çok fazla çeşitlilik gösteren kültürler, ilgi alanları çok çeşitli festivallerin ortaya çıkmasına zemin hazırlıyor. Festivallerin birçoğu metropol ve büyük şehirlerde gerçekleşse de Anadolu’nun küçük büyük birçok şehrinde çok farklı festivaller düzenleniyor. Tatil beldelerinde genelde tatilcilere yönelik festivaller düzenleniyor.
Diğer şehirler ise şehrin tarihi ve kültürel güzelliklerini tanıtmak, yöresel lezzetlerini duyurmak amacıyla çeşitli festivaller düzenliyor. Özellikle bahar aylarından itibaren ivme kazanan festival ve karnavallar tatilciler için de farklı tecrübelerin kapısını aralıyor. Ülkemizde düzenlenen yerel ve uluslararası birçok festival gerçekleştiği bölgeye yerli ve yabancı turist çekerek turizm faaliyetlerinin artmasını sağlıyor.
Özellikle yerel yönetimlerin veya derneklerin öncülüğünde düzenlenen festivallerle, yöresel kültürlere ait her ne varsa; bunların yaşatılması, devamı, gelişimi, bilinirliği, iletilmesi ve kalıcılaşması amaçlanmaktadır.
Özünde kültürel ağırlıklı pek çok farklı aktiviteyi içerisinde barındıran organizasyonlarla insanlar eğlenir. Amaç yalnızca eğlenmek değildir. Birçok sunum ve gösteri çeşidiyle; yöre müziği, şiiri, tarihi, ürünleri, halk oyunları, seyirlik oyunları, yemeği, giysileri, çeşitli görenekleri ve buna benzer kültürel öğe ve özelliklerin korunması, yeni kuşaklara aktarılması da amaçlarından biridir.
Bu festivallerin hem hazırlanma hem de sunulma süreci boyunca ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda işlevi ve kazancı vardır. Hazırlık aşaması içerisinde çok sayıda insanın bir araya gelip dayanışarak, yardımlaşarak, iş birliği yaparak, maddi manevi katkı sunarak ortaya bir şeyler konması, yabana atılmayacak bir değerdedir. Bu durumda sosyal bir varlık olan insanın; bir yere, bir toplumsal kimliğe ait olma bağını ve duygusunu keyifle yaşaması ayrı bir önemdedir.
Bununla da sınırlı değildir. Çeşitli talepler, sorunlar festivale katılan yerel ve mülki amirlere kolayca yansıtılır, istekler, talepler belirtilir. Topluluk arasında işbirliği, dayanışma, paylaşım duygularının pekişmesi ve yerleşmesi sağlanır. Yaşam koşullarının oluşturduğu göçle yaşanan dağılma ve oluşan aradaki uzaklıklar, bu toplaşma ve birliktelikle yeniden yakınlaşmaya dönüşür. Sosyalleşme, sevgi ve güven duygusuna dayalı ilişkiler tazelenir.
Yöresinden başka yerlere göçmüş kişilerin bu vesileyle sılasına geçici dönmesiyle; buluşmalar, kavuşmalar, hasret gidermeler, yüzlerde gülümsemeler, neşeli ve mutlu anlar yaşanır. Dostluklar yeşerir, aradaki bağlar güçlenir. Geçmişe ait hatıralar, yaşanmışlıklar, yad edilerek duygu yüklü anlar yaşanır.
Bu festivallerin en önemli yararlarından birisi de bir araya gelerek örgütlülük oluşturmasıdır. Bir olmak, birlikte olmak büyük bir güçtür. Birlikte olan toplumlar, cemiyetler her daim başarılı ve muvaffak olmuşlardır. Bizlerde birliğimizi, kardeşliğimizi, yöremizin aidiyet duygularını, örf ve adetlerini kuvvetlendirecek olan festivallerin devam etmesi için elimizden geleni yapmalıyız. Bu festivallerin oluşumu noktasında emek harcayan tüm hemşehrilerimize canı gönülden teşekkür etmeliyiz. Unutmayalım toplumlar geçmişleri ile var olur, geleceklerinin yolunu bulurlar.
Gazeteci Yazar Onur Karakoç