Tarih: 24.07.2024 00:12

Tuncer Dağ "Festivaller'in Vizyonun uyeniden Belirlemeliyiz

Facebook Twitter Linked-in

  1996 yılında başlayan bu yıl 26-27-28 Temmuz tarihlerinde yapılacak olan 23.Göle Kaşar Festivalinin ilk yürütme kurulunda yer alan 1998-1999 yılarında Göle Dernek Başkanlığı yapan ve önceki dönemlerde İstanbul Ardahan Kültür Evi Başkanlığı yapmış Göleli Tuncer Dağ Göle Festivali için açıklamalar yaptı.

            Tuncer Dağ Festivalin gün geçtikçe işlevini kaybettiğini belirterek " Bu 23.incisi yapılacak Göle Kültür ve Kaşar Festivalinin hemen hemen hepsine katıldım. 

Şunu itiraf etmek gerekir ki festivallere bir çeki düzen verilmediği sürece, yasal bir tüzük veya yönetmeliğe bağlanmadığı sürece her yıl biraz daha kan kaybederek işlevini yitirecektir" dedi. 

Festival Bireyselleştirildi

            Tuncer Dağ, Festivallerin kurumsallıktan çıkıp kişiselleştiğini belirterek "1996 yılından bu yana birçok kaymakam ve belediye başkanı gelip geçmiştir. 

Her gelen yetkili kendine göre bir festival hazırlamaktadır. Açıkçası festival artık bireysel kişilerin iki dudağının arasında çıkacağı şekle göre yapılmaya çalışılmaktadır. 

Ciddi şekilde yetki ve sorumluluk kargaşası yaşanmaktadır. Festival gideri adı altında alınan kaynaklar amacı doğrultusunda harcanmamaktır. Açıkçası festival için değil, belediye bütçesine kaynak olarak aktarıldı.  Bu da bir sonraki festivalin kaynak sıkıntısı çekmesine neden olmuştur" dedi. 

Festivalde Nemalanan Mandıracılar Oldu

            Göle Kültür ve Kaşar Festivalinin sadece mandıracıların işine yaradığını belirten Tuncer Dağ "Festivalin temel amacının bölgeyi tanıtmak ve başlıca geçim kaynağı hayvancılık olan bölge halkının hayvansal ürünlerinin değerlendirilmesi olmasına rağmen sadece Mandıracıların işine yaradığı için hamallığını yapan süt üreticilerinin fazla dikkate alınmadığı buda festivalin temel amacının dışında olduğunu bilmemiz gerekir.  Festivalin başlaması ile mandıracılar sermayesine sermaye katıp ama süt üreticileri olduğu yerde kalmışlardır" dedi. 

Dernekler İşlevsiz Hale Getirildi

            Tuncer Dağ Göle Federasyon ve  Derneklerinin festival konusunda işlevsiz hale getirildiğini belirterek "Göle Kaşar Festivalinin ilk kuruluşunu gerçekleştiren ve her yıl ciddi şekilde kaynak aktaran derneklerimiz ne yazık ki Göle'de ki yetkililer tarafında işlevsiz hale getirildiler. 

Federasyon ve Dernekler sadece para kaynağı olarak gördüler. Derneklerimize festival programı içerisinde hak ettiği değeri vermediler. Bu da derneklerimizin festivale karşı olan ilgisini azaltmaktadır. 

            Göle halkının bir haber olduğu festivalin uluslararası denilmesi inandırıcı değil,  Festivalin ismine Uluslararası denilmeye çalışılıyor oysaki henüz Gölelilerin bile sahiplenmediği bir festivalin artık bir düzene girmesi gerektiğini belirten Tuncer Dağ "Kendi ilçeniz halkı henüz kabullendirmediğiniz, ilçe halkının bile bihaber olduğu bir festivalin kayıt üzerinde ulusal veya uluslar arası denilmesinin hiçte inandırıcılığı yoktur. 

            Festivali önce halkınıza kabullendireceksiniz. Tüm katmanları oluşumun içine alacaksınız sonra büyümeye ulusal veya uluslararasına açıklayacaksınız. Festivalde kaşarcılar bile sahiplenmiyorsa, festivalin hamallığını yapan dernekler halen devre dışı bırakılmaya çalışılıyorsa geniş halk tabanında festival kabul görmüyorsa bunun nedeninin önce araştırılması gerekir. Başkan Gökhan Budak, Festivale Yeni bir vizyon çizecekti

İstanbul’da görüştüğüm Göle Belediye Başkanı Gökhan Budak’ın heyecanı geleceğe yönelik hayalleri benimde hayallerimi umutlarımı büyüttü, Böyle bir heyecanlı ve festivali sivilleştiren Belediye başkanıyla birlikte festivali yapıp ulusala taşımalıyız  . 

Mahir KÜPELİ/Serhat Birikim




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —