Turan Hançerli, 4. Kez Bm Kürsüsünden Dünyaya Seslendi: Yerel Yönetimlerin Dönüştürücü Gücüne İnanıyoruz!

Turan Hançerli, 4. Kez Bm Kürsüsünden Dünyaya Seslendi: Yerel Yönetimlerin Dönüştürücü Gücüne İnanıyoruz!

Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli Milletler Afet Riski Yönetimi Ofisi’nin (UNDRR) davetiyle Dubai’ye gitti.

Daha önce üç kez BM kürsüsünde çalışmalarını anlatan Hançerli, bu kez Uluslararası Dayanıklı Kentler Forumu’nda BM Ortadoğu ve Batı Asya Bölgelerindeki Yerel ve Bölgesel Yönetimlerini (MEWA) temsil etti.

Hançerli BM kürsüsünden ‘Avcılar Modeli’ni anlattı

Avcılar Belediyesi’nin tüm dünyaya örnek olan ‘Avcılar Modeli’ni ve dayanıklılık çalışmalarını anlatan Hançerli’nin ingilizce yaptığı konuşması şöyle;

Saygıdeğer Meslektaşlarım,

Değerli Konuklar,

İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı bir ilçe olan Avcılar'ın Belediye Başkanı olarak bugün Küresel Kentsel Dayanıklılık Forumu'na hitap etmek üzere karşınızda bulunmaktan onur duyuyorum.

Bu platformu, katılımcılarının kolektif bilgeliğini ifade etmesi ve öyle ya da böyle hepimizin kendi şehirlerde karşılaştığı çok yönlü zorlukların üstesinden gelmemize yardımcı olması açısından bizim için çok önemli bir fırsat olarak görüyorum.

Ayrıca buradaki tartışmalarımızın, kentlerimiz için dayanıklı, sürdürülebilir ve güvenli bir gelecek inşa etmeye yönelik yeni ve daha etkili yaklaşımlar arayışımızda hayati önem taşıdığını düşünüyorum.

Yerel yönetimler, sorunlara yakınlıkları nedeniyle, gerçek sorunları tespit etme ve gerçek çözümler bulma konusunda ustadırlar.

Size kendi şehrimden birkaç örnek vermek istiyorum. 

2019'da göreve geldiğimizden beri,

 ✓ Avcılar ve çevresindeki bölgelerde özellikle asırlık ağaçların bulunduğu yeşil alanların otantikliğini koruyarak, kentimizin toprak ve iklim koşullarının kendine has özelliklerine uyumlu yeni peyzaj modelleri geliştirdik.

✓ Türkiye'nin tek Ekolojik Eğitim Parkı'nın kurulması gibi girişimlerle şehrimizde çevre okuryazarlığı ve bilincinin artmasına katkıda bulunduk.

✓ Yenilikçi atık yönetimi uygulamalarıyla önemli bir ekonomik değer yarattık.

✓ Paris Belediye Başkanları Sözleşmesi'yle karbon emisyonlarını 2030 yılına kadar 40 oranında azaltmayı taahhüt ettik ve son iki yılda karbon ayak izimizi 8,2 oranında azalttık.

✓ Ülkenin en büyük STK'sı olan bir çevre vakfı ile işbirliği içinde 70.000 lise öğrencisi için kapsamlı bir çevre eğitim programı düzenledik ve yürüttük.

Sevgili dostlar,

İnsanların ortak bir saygı anlayışı temelinde kolektif olarak hareket etmesini ne kadar istesek de felaketlerin genellikle insan kaynaklı gelişmeler olduğunu; yanlış kararların, eylemlerin ve hatta bazen eylemsizliklerin sonuçları olduğunu tekrar tekrar gözlemliyoruz.

Dolayısıyla, bu koşullar altında doğal afetleri basit talihsizlikler veya doğal hatalar olarak açıklayamayız. Aksine, afet riskinin azaltılması söz konusu olduğunda ileriye dönük bir yaklaşım benimsemeli ve proaktif bir risk yönetimi çerçevesine odaklanmalıyız. 

"Yerel Yönetimlerin Dönüştürücü Gücüne" inanıyoruz. Bununla birlikte, özellikle iklimle ilgili risklerin olumsuz etkileri söz konusu olduğunda, bu risklerin, insani varlığımızın temelini tehdit ettiği acı gerçeğiyle yüz yüze olduğumuzu da belirtmek isteriz. 

Evet, dayanıklı ve güçlü bir toplum inşa etmenin en etkili yolunun "yerel düzeyde ve yerel kalkınmadan" geçtiğini savunuyoruz.

Ne var ki yerel topluluklar iklim değişikliğinin sert gerçekleriyle karşı karşıya kaldıklarında, onlar için geriye kalan tek seçenek, daha katlanılabilir yaşam koşulları aramak için başka topraklara gitmek olacaktır.

İnsanların kitleler halinde yerlerinden edilmesinin yerel kalkınmanın önünde güçlü bir engel teşkil ettiği, dolayısıyla insanlar için makul ve sürdürülebilir yaşam koşullarını ciddi şekilde engellediği açıktır.

Bu nedenle, iklim değişikliğinin insanlar, toplumlarımız ve dünyamız üzerindeki etkileri açısından hayati önemi vardır. 

Yani, sevgili meslektaşlarım,      

İklim değişikliğinin tüm kentlerimize yönelik kapsamlı tehdidi söz konusu olduğunda, hepimiz küresel ölçekte iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik küresel bir gündemi kabul etmedikçe, benimsemedikçe ve buna öncülük etmedikçe, diğer yerel sorunlarımıza yönelik yerel çözümlerimiz de yetersiz kalacaktır.

Şehirlerimizin seçilmiş yetkilileri olarak bizler, özellikle iklim değişikliğinin bir sonucu olarak ortaya çıkan afet risklerinin değerlendirilmesi, ölçülmesi ve daha etkin bir şekilde yönetilmesi amacıyla yerel yönetimlere önemli ölçüde daha fazla kaynak aktarılması için ulusal yetkililer/karar vericiler ve uluslarüstü organlar nezdinde lobi faaliyetleri yürütmeli ve baskı yapmalıyız.

Bu düşüncelerle, bizleri bu ilham verici platformda bir araya getiren Forum organizatörlerine bir kez daha teşekkür ediyor ve tüm katılımcılara buradaki çalışmalarında başarılar diliyorum.

 

Teşekkür ederim.



Başkan KAÇALİ, Azerbaycan Cumhuriyetinin 107. Yılını Kutladı

İstanbul’da Barış İçin Tarihi Zirve

Trump’tan İstanbul Açıklaması

Erdoğan ve Zelenskiy Ankara’da Buluşuyor

Ford İşçileri Almanya’da Grevde

Trump’tan Orta Doğu Çıkarması

Zelenskiy Türkiye’ye Geliyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kritik Görüşme

Türkiye Terörsüz Geleceğe Yaklaştı

Papa LEO'dan Barış Çağrısı

Son Gün 31 Temmuz 2025

Enerji Piyasasında Petrol ve Gaz Fiyatları Nereye Gidiyor?

Bölgesel Savaş Petrol Fiyatlarını Neden Yükseltti..?

İran’dan Doğal Gaz Sevkiyatı Varmı?

64 Milyar Dolarlık Dev Yatırım

AB Ortalamasının Gerisinde

TEMPO TV. Gazetecilerle Gündem’de Bu Hafta: ALİ AKÜZÜM Konuk Olacak

ALTIN FİYATLARINDA YENİ HEDEF 3 BİN 500 DOLAR

MAYIS AYI ENFLASYON VERİLERİ SALI GÜNÜ AÇIKLANACAK

Emeklilere Müjde

Karya Farma Ekibi Dikenli İnciri İnceledi Sonuçlar Şaşırttı

Karya Farma Ekibinden İki Spesifik Patent Müjdesi Geldi

109. Anma Yıldönümünde Sarıkamış Şehitleri

Sporla Dolu Bir Yaz Başlıyor…

Ju Jıtsu Şampiyonası Çorum’da Nefes Kesti

Avrupa'da Altın Kazanan Bilekler…

İstanbul’un Fethinin İzinden Konvoy Coşkusu

Geleceği Netlik Kazandı İmzayı Attı

Esenyurtlu Cimnastikçilerden Türkiye Derecesi

Avcılar Belediye Cihangirspor Kadınlar 2.Lige Yükselme finalinde

Fenerbahçe’yi Farklı Geçtiler…

Galatasaray Taraftarı Silva İçin Geri Sayımda

Esenyurt Belediyesinden Özel Çocuklara Atla Terapi Etkinliği

Turizmci Ersin ÖZKURT; Bölgeni kurtuluşu Yayla Turizmidir

Cihan Akman, Lale Festivali Muş’u Dünyaya Açılan Kapasıdır

Cafer Yağcı, Göle’nin Organik Ürünlerinin Gözü Dünya Pazarlarında Olmalı

Emekli İnfaz ve Koruma Memurunun 4. Kitabı

Genç şair Eren Güler’den yüreklere dokunan bir eser…

Esenyurt’ta Linç Kültürü Masaya Yatırılıyor

“Temel Eğitimde Paydaş odaklı Yönetim” Adlı Kitap Çıktı

Ömer AMED'in Lansman Gecesi Muhteşem Oldu

LOZAN YOLU ÇOK ÇETİN BİR YOLDU.

Kakava Ateşi Edirne’yi Isıttı: Şenlikte Renk, Müzik ve Birlik Vardı

Turizmci Ersin ÖZKURT; Bölgeni kurtuluşu Yayla Turizmidir

Başkan Ozan DOĞRU; Festivalleri Ulusal boyutta yapmalıyız

Cihan Akman, Lale Festivali Muş’u Dünyaya Açılan Kapasıdır

Av. Ertan Akbaba: Festivaller Bölgesel Kalkınmanın Anahtarı Olmalı”

Cafer Yağcı, Göle’nin Organik Ürünlerinin Gözü Dünya Pazarlarında Olmalı

Esenyurt Belediyesi Roman Kültür Evi Yenilendi, Yeni Kurslarla Hizmete Başladı

Avcılar’da Tevhiden İmar Artışı İle Kentsel Dönüşümün Önü Açılıyor

Son Gün 31 Temmuz 2025

1 Ton Kaçak Et Ele Geçirildi

Akçansa'dan Bir İlk Herkes İçin Eşit Erişim

48 Bin Kanser Hastasına Umut

Mahmut Cömert: "Edirne Teşkilatımız Stratejik Önemde"

Sokağa Atılan Dilber Teyze’ye Esenyurt Belediyesi Sahip Çıktı!

Güzel’den Yeni Kaymakam’a Ziyaret

Hayri Erçağ, Son Yolculuğuna Uğurlandı

Dağ; Esenyurt’un Geleceğine Sahip Çıkacağız…

Yangın Hayatı Felç Etti

Geçmişe Yolculuk Festivaline Büyük İlgi

Enerji Piyasasında Petrol ve Gaz Fiyatları Nereye Gidiyor?

Gaz Fiyatları Neden Düşüşe Geçti?

Emekli İnfaz ve Koruma Memurunun 4. Kitabı

Bakan Murat Kurum’dan Esenyurt’a Temizlik Desteği: 8 Yeni Atık Aracı Hibe Edildi!

Başkan Vekili Can Aksoy’tan Fatih Mahallesi’ne Hizmet Atağı!

Türk Kızılayı’ndan Öğrencilere Moral Dolu Destek

kü Ocakları'ndan "Ormanlarımız Yanmasın" Çağrısı…

Işık, İlçe Yönetimini Açıkladı!

Belediye Personeline Promosyon

Hekimliğe İlk Adım, Valinin Elinden

Eğitimde Kimlik Arayışı

CHP'nin Üç Eski Genel başkanından Kılıçdaroğlu’na Mesaj

Yükleniyor