Tarih: 23.04.2025 23:04

Uzmanlardan Kritik Uyarılar!

Facebook Twitter Linked-in

Uzmanlardan Kritik Uyarılar!

 

HABER /NİLÜFER ALBAYRAK/ ADOM AJANS Tekirdağ açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, Marmara'da korku dolu anlara neden oldu. Uzmanlar, sarsıntının ardından vatandaşları ve yerel yönetimleri artçı sarsıntılara ve yapı güvenliğine karşı uyardı.

 

“MARMARA’DA 6.2’LİK SALLANTI PANİĞE NEDEN OLDU”

23 Nisan 2025 Çarşamba günü saat 12:49’da Marmara Denizi açıklarında, Tekirdağ merkezli 6.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Yer kabuğunun 12 kilometre derinliğinde oluşan sarsıntı İstanbul başta olmak üzere Edirne, Kırklareli, Bursa, Çanakkale ve Balıkesir gibi birçok şehirde de hissedildi. Kısa süreli paniğe yol açan depremde ilk belirlemelere göre ciddi bir can kaybı yaşanmazken, bazı bölgelerde yapısal hasarlar oluştuğu bildirildi.

 

“MARMARA’DAKİ FAY HATLARI HÂLÂ HAREKETLİ”

Deprem sonrası açıklama yapan jeoloji uzmanları, Marmara Denizi’nde bulunan aktif fay hatlarının hâlâ hareketli olduğuna dikkat çekti. Uzmanlara göre bu tür sarsıntılar, bölgede daha büyük depremlerin habercisi olabilir. Özellikle İstanbul’un batı yakasında bulunan Avcılar, Beylikdüzü ve Büyükçekmece gibi zemin açısından riskli bölgelerde yapı denetimlerinin acilen gözden geçirilmesi gerektiği vurgulandı.

 

“ARTÇI SARSINTILAR SÜREBİLİR, HASARLI BİNALARDAN UZAK DURUN”

Deprem uzmanları, önümüzdeki günlerde artçı sarsıntıların devam edebileceği uyarısında bulunuyor. Hasarlı yapıların kesinlikle kullanılmaması gerektiğini belirten uzmanlar, belediye ekiplerinin hasar tespit çalışmalarını hızlıca yapması gerektiğinin altını çizdi. Vatandaşlara ise bu süreçte yetkililerin yönlendirmelerine uymaları ve gerekirse geçici barınma alanlarına yönelmeleri tavsiye edildi.

 

“DEPREM BİR KEZ DAHA UYARDI: HAZIRLIKLI OLMALIYIZ”

Jeofizikçiler ve afet yönetim uzmanları, Marmara’da yaşanan bu sarsıntının, beklenen büyük İstanbul depreminin habercisi olmayabileceğini ancak her depremi ciddiyetle ele almak gerektiğini söylüyor. Uzmanlar, deprem çantalarının hazır tutulması, ailelerin acil durum planlarını belirlemesi ve özellikle çocuklara afet bilinci kazandırılmasının hayati olduğunu vurguladı.

 

“YAPI STOKU VE AFET YÖNETİM PLANI GÜNCELLENMELİ”

Deprem sonrası yapılan değerlendirmelerde, yapı stoğunun güçlendirilmesi ve eski binaların dönüşüm sürecine hız verilmesi gerektiği bir kez daha ortaya çıktı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), bölgede hasar tespit çalışmaları yürütürken, yerel yönetimler de halkı bilgilendirme çalışmalarına başladı.

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —