Tarih: 22.10.2024 17:49

Yakup DENİZ, Cenubi Garbi Kafkas Cumhuriyeti, Kurtuluşa Göden Yolu Açmıştır

Facebook Twitter Linked-in

      İş  insanı Siyasetçi Yakup DENİZ;  Anadolu topraklarında 1919’da Kars’ta kurulan Cenubi Garbi Kafkas Cumhuriyeti, Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasında rol model olmuştur.

Kars’lılar tek yürek olup, Kazım Karabekir Paşa komutasındaki Türk Ordusu’yla birlikte bağımsızlığına kavuşmuştur diyen Derince Belediyesi önceki dönem Meclis üyesi Yakup DENİZ;  104 yıldır Gurla, onurla dim dik ayaktadır dedi.

Bugün aziz milletimizin Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde büyük bir emek ve fedakârlıkla kurduğu, umut ve heyecanla büyüttüğü göz nuru Cumhuriyetimiz 101 yaşında. Gurla, onurla dim dik ayaktadır dedi.

29 Ekim Cumhuriyetin kuruluşunun 101. yılı dönümü ve 30 Ekim 1920 Kars'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 104. yılı nedeniyle Serhat Birikim Gazetesine açıklamada bulunan CHP Derince Belediyesi önceki dönem Meclis üyesi Yakup DENİZ;  Kars’ın kurtuluşu Kurtuluş savaşının yol haritasıdır dedi.

Bugün Türk milleti olarak, milletimize uygarlık ve demokrasi meşalesini armağan eden Başkomutan Mustafa Kemal ATATÜRK ve onun izinden yürüyen büyük Türkiye Cumhuriyeti milleti olarak,  Cumhuriyetimizin 100 ’üncü yıl dönümünü büyük bir heyecan ve gururla kutlamaktayız ve devam etti, Cumhuriyet Kurtuluşa, acıları sevince, esareti özgürlüğe, ümitsizliği onurlu bir geleceğe, çağdışı kalmış yaşamı aydınlık ve çağdaş bir kimliğe dönüşmüştür; Yaşadığımız toprakları vatan yapmak için canlarını siper eden Başta Başkomutan Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşlarını, gazi ve şehitlerimizi rahmetle hürmetle anıyorum.

Bağımsızlık ateşini 30 Ekimde yakan hürriyet sevdalısı şehitlerimiz, Kars'ı vatan topraklarına katan kahramanlarımızı Türkiye Cumhuriyeti var oldukça unutmayacağız. 

30 Ekim 1920'de Doğu Cephesi Komutanı Kazım Karabekir Paşa ve emrindeki 9'uncu Kafkas Tümeni Kars'a girerek Kars'ın ahalisi ile birlikte Rus ordusu ve Ermeni çetecilerinin işgaline karşı bir zafer elde etmişlerdir. Gazi Kars'ımızı 43 yıl sonra bağımsızlığına kavuşturmuşlardır.

Kurtuluş Savaşının Ateşi Kars'ta Yakıldı 

Kurtuluş Savaşımızın dönüm noktalarından birini teşkil eden ve milli mücadelemizin batı bölgelerimizde yoğunlaşmasına imkan sağlayan, Cumhuriyete giden yolu açan Kars'taki direnişimiz, milletçe yazdığımız kurtuluş destanı bir Dünya bilir. Kars’ın Kalesindeki ay-yıldız Türkiye’ye güneş gibi doğmaya devam edecektir diyerek konuşmalarını şöyle sürdürdü; 

            Milli Mücadelenin ilk yıllarında Kars'ın düşman işgalinden kurtuluşu Doğu Cephesi'nde kazanılan zafer, diğer cephelere de moral kaynağı olmuştur. Milli Mücadele'nin ilk yıllarında Kars'ın düşman işgalinden kurtuluşu yani Doğu Cephesi'nde kazanılan zafer diğer cephelere de moral kaynağı olmuştur.

Fuat KATKAY/ Kocaeli/Serhat Birikim

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —