MUSTAFA KÜPELİ

Tarih: 01.05.2023 21:30

KAI’lı STK’lar Siyaset Okulu Açmalı

Facebook Twitter Linked-in

Yoğun göçten sonra Türkiye genelende 10 milyonun üzerinde Kars Ardahan Iğdır’lı yaşmakta. Her ne kadar devlet ayırdıysa da KAI’lılar, Vakıflar, Federasyonlar ve Dernekler içinde sosyal kültürel alanda birlikte yaşıyorlar.

İstanbul’da 1 milyon 500,

Ankara’da 600 bin,

İzmir 550 bin Bursa’da 450 bin,

Kocaeli’nde 800 bin,

Gebze’de 400 bin,

Diğer illerde yaşayan ve gurbette doğanlarla birlikte Türkiye genelinde 10 milyonun özerinde Kars Ardahan Iğdır’lı yaşamaktadır.

Türkiye’de 600 Milletvekili görev yapmakta 85 milyonun 10 Milyonu Kars Ardahan Iğdır’lı oluşturmakta. 

Şimdi 85 Milyonu 600 Milletvekiline Bölersek takriben 70 Milletvekilcilinden fazla hakkımız var eken 14 Mayıs seçimlerinde en fazla 8 Milletvekili seçebileceğiz.

Burada hep siyasi Partiler’mi haksız bizim hiç hatamız yokmu? var tabi. Şimdi neden başaramadığımız anlatmaya çalışacağım

14 Mayıs’ta yapılacak yerel seçimlerde seçilebilir listede İstanbul 3. Bölgede 9. Sarada Şamil Ayrım,  MHP İstanbul 1. Bölgeden 3. Sırada Memet Bülent Karataş,  CHP Ankara 1. Bölge 2. Sırada Deniz Demir, CHP Balıkesir 1.sırada Ensar Aytekin, AK Parti Kocaeli 3. SIrada Veysel Tipioğlu, Yeşil Sol Parti Nevşehir 1. Sıra Cafer KILIÇ, Kars Ardahan Iğdırlılar Destek sunarsa İYİ Parti Ankara 2 Bölge 5 Sıra Dr. Erdoğan Yıldırım, MHP İstanbul 3. Bölge 5 Sırada Gökhan Türkeş Öngel seçilebilir. Toplamda  gurbette 8 milletvekilimiz olacak. 2 adayımız tehlikede

Şimdi 85 Milyon nüfusu göre Ülkemizde 10 Milyon nüfus olan KAI’lıların 70 Milletvekili seçmesi gerekirken 8 milletvekili seçecek bu sayıda 10 Milyon Hemşehremizin sorunlarını çözemeyeceği gibi 100 yıldır devem devam eden göçü durdurmayacaktır.

Şemada görüldüğü gibi bu seçimi kaçırdık.

KAI’lılar siyasetin önünde gidiyor hepsi aktif siyaset yapıyor. Fakat siyasette ayrımcılık yapmadıkları için ben ve arkadaşım hiç fark etmez mantığıyla siyaset yaptıklarından dolayı, Partilerde yetkili organları elinde geçiremedikleri için bütün emekleri gördüğünüz gibi boşa gidiyor.

Şimdi doğru bir tanedir. Siyaset yapmanın yolu da birdir. İkinci yol yoktur

Eğer tabandan başlayıp önce üye yapıp sonra ilçe delegesi, ardından İl delegesi ve Kurultay Delegesi seçerlerde yapılacak Kurultayda delegelerde Parti Meclis üyelerini seçer. Genel ve yerel seçilmende adaylaşma süreçlerinde seçtikleri Parti meclis üyeleri çaba gösterip Milletvekili ve Belediye Başkan adaylarını adaylaştırır.

Sonuç olarak Kars Ardahan Iğdırlılar kendi partilerine üye yapmadıkları için Kurultay delegesi Parti Meclisi üyeliği seçimine kadar kendileri için değil de ayrımcılık yapmayıp yoldaşlık uğruna başkaları için mücadele verdikleri şahidim.

O zaman 15 Mayıs’ta KAI’lılar kendi mensup oldukları siyasi partilere üye yapmaya başlayıp çok sayıda parti meclis üyesi seçerlerse, önemdeki yapılacak yerel seçimlerde ve 5 yıl sonra yapılacak genel seçimlerde yüksel sayıda belediye başkanı ve Milletvekilini adaylaştırabilirler. Yoksa her seçimde bu hüsrana yaşamaya mahkûm olacağız. Buda acı bir gerçek.

Bana göre olumsuzlukları tersine çevirmek için KAI’lı STK’lar Türkiye’de yaşayan 10 Milyonun üzerindeki hemşehrilerimizi siyasette aktif hale getirmek için düğmeye başlamalı.

Nereden başlanmalı derseniz.

Artık 50 yıldır Kaz tavuk geceleri yapan ve dernek bir merkezlerinde kültürel değil üyelerin oyun oynayıp zamanlarını boşa harcanan zamanları tersine çevirmeli.

Bu anlamda yeniden bir yol haritası oluşturmak için STK’lar Vakıf, Federasyon ve Dernek merkezlerine siyaset okul açıldı tabelalarını asıp toplumu düşünceye sevk edip işe başlamalı diye düşünüyorum.

 Siyaset okulu açıp dernek merkezinden her hafta bir bilim adamını, hocayı, Siyaset uzmanı gibi bilge insanları davet edip siyaset derslerine başlanmalı.

Eğer siyaset okulu projesini STK’lar hayata geçirirlerse. Katılımcılara siyaset diploması ve sertifika verilirse O zaman toplumda tavandan tabana büyük değişiklikle yaşanır. Siyaset kültürü her geçen gün insanların içine siner. En önemlisi siyasette başarmanın yollarını aramaya başlarlar.

Bizim yörede bir söz var. Bir evde, işyerinde dernekte siyaset konuşulursa, orada siyaset kültürü oluşur. Dedikodu konuşulursa dedikodu kültürü, Ekonomi konuşulursa ekonomi kültürü oluşur.

Türkiye’yi dernekler değil siyaset yönetiyor. Eğer Dernekler yönetseydi Türkiye genelinde 950 Tanenin üzerende Kars Ardahan Iğdır Vakıf, Federasyon Dernek kurulmuş o zaman Türkiye’nin yönetimini KAI’lı STK’lara verilirdi.

Fakat kazın ayağı öyle değil Türkiye’yi siyaset ve lobiler yönetiyor.

Yarım asırdır çekememezlik, dedikodu kültürüne alıştırılmış bir toplum için değişim ve dönüşüm sürecini başlatmanın zamanı gelmiştir. Söz KAI’lı STK’larda

Mustafa KUPELİ

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —