Son yıllarda ülkemizde de oldukça rağbet gören motosikletler hem ekonomik olmaları hem de park kolaylığı nedeniyle çokça tercih edilen ulaşım araçlarından biri hâline gelmiştir ancak trafik kazalarında en çok yaralanma ve ölümle sonuçlanan kaza tipi ise motosiklet kazalarıdır. Bu bakımdan bu sürücülerin bütün trafik kurallarına uymaları ve ekipmanlarını doğru kullanmaları hayati bir konudur.
Burada en önemli kural ihlali ise sürücü belgesi olmadan araç kullanmaktır. Bu durum kazalara davetiye çıkarmaktadır. Hem kendinin hem de başkalarının hayatını hiçe sayarak bilinçsizce motosiklet kullanmanın affedilecek bir yanı yoktur.
Tıpkı diğer araç sürüşlerinde olduğu gibi motosiklet sürüşü esnasında da dikkat edilecek bazı kurallar vardır. Motosikletlerin küçük olmaları, kolay ve hızlı bir şekilde yol almaları, sürücülerine trafik kurallarını ihlal etme hakkını kesinlikle vermemektedir. Motosikletler, sürücüleri ve yolcuları için diğer araçlara göre çok daha korunmasız yapıya sahiptirler. Ölüm ve yaralanmalara en açık ulaşım araçlarıdır. Dolayısıyla motosiklet sürücülerinin trafik kurallarına daha çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Motosiklet kullanırken öncelikle aracın bütün bakımlarının yapılmış olması ve donanımlarının trafiğe uygun olup olmadığının kontrol edilmesi gerekmektedir.
Sürüş esnasında kullanması gereken özel ekipmanlar mevcuttur. Bunlar rahat bir sürüş için ve olası bir kaza durumunda, sürücünün kazayı hafif atlatabilmesi için şarttır. Bu ekipmanlardan zorunlu olanlar, koruma başlığı (kask) ve koruma gözlüğüdür. Korumalı ceket, bel koruyucu, eldiven ve dizlik de önemli koruma araçlarıdır.
Eldivenlerin avuç kısmı, koruma gözlüğünün görüş alanını temizleyebilmek için kumaş veya süet ile kaplı olmalıdır. Ceket ise hem sürücüyü kaza ânında darbelere karşı korumalı hem de olumsuz hava şartlarından etkilenmesini önleyecek şekilde dizayn edilmiş olmalıdır.
Motosiklet sürücüsü bütün bu kontrollerini tamamladıktan sonra trafiğe çıkmalıdır. Trafikte de seyir esnasında uyulması gereken pek çok kural mevcuttur. Motosiklet sürücüsü olmak âni ve tehlikeli manevralar, trafikte zikzaklar yapmak, kaldırımları kullanmak, ters yönlere girmek, araç üzerinde akrobatik hareketler yapmak anlamına gelmez. Özellikle restoranların paket servis araçları ve bazı satış kuryeleri, kuralları ihlal etmekte ve olumsuz sonuçlara neden olmaktadır.
Trafik kuralları, trafiğe karışan herkes içindir, elbette motosiklet sürücüleri de bu kurallara tabidir. Motosiklet sürücüleri, seyir esnasında hem kendi sürüşlerini hem de diğer sürücüleri engellemeyecek ölçüde yük ve yolcu taşımalıdır. Yük taşımak için bu araçların önüne veya arkasına ek parçalar ilave edilmeli, seyir esnasında asla, paket veya yük elde taşınmamalıdır. Yine trafikteyken sürücünün arkasında bir yetişkin yolcu dışında başka bir yolcu olmamalıdır. İkiden fazla kişinin motosiklete binmesi hem sürüş güvenliği hem de denge açısından soruna yol açacaktır. Çocukların bu araçlara binmesi ise güvenlikli olmadığı için büyük tehlike oluşturmaktadır.
Motosiklet sürücüleri, trafikte ilerlerken bütün trafik işaret ve işaretçilerine uymalıdır. Dönüşlerinde işaret vermeli, araçların sağından geçmemelidir. Seyir esnasında ise arada uygun takip mesafesini bırakmalıdır. Diğer sürücülere göre oldukça korunmasız olan motosiklet sürücüleri, can ve mal kaybına yol açabilecek kazalardan sakınmak için daha fazla çaba sarf etmeli, yol boyunca trafiğe konsantre olmalıdır.
Sonuç
Motosiklet hem ekonomik hem de keyifli bir hobi olmasının yanı sıra, park sorununun olmaması, yollarda fazla yer kaplamaması ve kolay hareket imkânı vermesiyle de tercih edilen bir ulaşım aracıdır. Bu nedenlerden dolayı, tıpkı gelişmiş ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de motosiklet bisiklet ve scooter gibi sürücülerin eğitilerek bilinçlendirilmesi ölüm ve yaralanmaların azaltılması için şarttır.
En iyi sürücü, sadece sürücü belgesi ve gerekli evrakları olan değil, trafik kurallarına layıkıyla uyan sürücüdür. Kaza, en ağır cezadır ve çoğu zaman telafisi yoktur. Can ve mal kaybına yol açan trafik kazalarının önüne geçmek için motosiklet sürücülerinin de azami dikkati göstermeleri gerekmektedir.
Şener DANYILDIZ
Yapımcı-Yönetmen-Şair-Yazar
senerdanyildiz@gmail.com
Instagram: senerdanyildiz73