ŞENER DANYILDIZ/ Yönetmen-Şair-Yazar


TRAFİK İŞARETLERİ VE KAZALARA ETKİSİ

TRAFİK İŞARETLERİ VE KAZALARA ETKİSİ


Trafik kazalarının meydana gelişinde insan, araç, yol ve çevre faktörleri temel etkenlerdir ancak ülkemizde, sürücülerin ve yayaların trafik kurallarını ihlal etmeleri trafik kazalarının başlıca nedenlerindendir.

Bozuk veya kaygan bir yolda ya da yağışlı havalarda sürücülerin dikkati ve aracın güvenli sevk ve idaresi, maalesef çoğu zaman kazaları engellemeye yeterli olmamaktadır. Trafik işaret levhaları ve cihazlarının eksik, yıpranmış, bozuk yahut yerlerinden sökülmüş olması, trafik güvenliğini tehlikeye atmakta, dolayısıyla kazalara davetiye çıkarmaktadır.

Altyapıya ve trafik düzenine verilecek her türlü zarar, beraberinde olumsuzlukları getirir. Bu zararı verenlere hak ettikleri cezayı elbette ki kanunlar vermektedir ancak hangi ceza, kaybedilen bir canın karşılığı olabilir ki... 

Trafik İşaretlerinin İşlevleri

Trafik işaretleri; trafik içerisinde bulunan sürücü, yaya ve yolcuların ortak dilidir. Bu nedenle “trafik işaretleri” adı verilen bu ortak dili doğru ve yerinde kullanmak, trafik güvenliği açısından çok önemlidir.

Trafik işaret levhaları, karayollarından yararlanacaklara yol durumu, azami hız limitleri ve trafik güvenliğiyle ilgili bilgileri vermek; yasaklama, kısıtlama ve yönlendirmeleri bildirerek trafik düzen ve güvenliğini sağlamak amacıyla hazırlanır. Bu işaretler sayesinde sürücüler ve yayalar trafik ortamındaki belirsizlikten büyük ölçüde kurtulur; tehlikeli olabilecek durumlar için önceden önlem alabilir. Trafik işaretlerine uymamak hem kendi güvenliğini hem de diğer sürücü ve yayaların tehlikeli durumlar için önlem almasını güçleştirebilir. Bu durum da kazalara davetiye çıkarabilir.

Bilindiği gibi kazaların başlıca nedenlerinden biri de çevresel unsurlardır. Bu unsurlar arasındatrafiğin düzenlenmesine yardımcı olan “trafik işaret levhaları” önemli bir paya sahiptir. Yüksek maliyetlerle hazırlanan bu levhaların yerlerinden alınması, zarar verilerek işe yaramaz hâle getirilmesi; geri kalmış zihniyetlerin ortaya çıkardığı bir unsur olarak trafik düzeninin bozulmasına ve kazalara sebebiyet vermektedir. Günümüzde çalınan, kurşunlanan, yıpratılan, kırılan trafik işaret levhalarını tekrar eski yerlerine takmak için her yıl milyonlarca lira boşa harcanmaktadır.

Bunlara ek olarak trafik işaretlerinin ortadan kaldırılması, sürücülerin ve yayaların yollarını şaşırmasına, zaman kaybedilmesine, araçların egzoz salınımı nedeniyle çevrenin kirlenmesine, kullanılan yakıt miktarının artmasıyla millî servete zarar vermektedir.

 

Sonuç

Can ve mal güvenliğini sağlamak, millî serveti korumak, trafik kazalarına dur demek, trafik kurallarına uymaktan geçmektedir. Trafik işaretleri bu amaçla hazırlanmıştır. Yolun ve çevresinin genel yapısı hakkında yetkililer tarafından analizleri yapılarak gerekli görülen ikaz ve tavsiyelerin, yazı ve semboller kullanılarak aktarılmasını sağlar. Bu nedenle trafik işaretleri, yolun bir parçası, en önemli işleme unsuru ve yolu kullananlar için ölüm ve yaralanmaları önlemede hayati önem arz eder.

Trafik kazalarının önlenmesinde trafik işaretlerine uymak kadar, bu işaret levhalarının korunması da önemlidir. Trafik kurallarının göstergeleri olan trafik işaret levhalarının da bu bilinçle dikkate alınması ve korunması herkesin vatandaşlık görevidir.

 

Şener DANYILDIZ

Yapımcı-Yönetmen-Şair-Yazar

senerdanyildiz@gmail.com

Instagram Logo - Free social icons senerdanyildiz73

 

İş insanı Fahri Altun'un kızı Unutulmayacak Bir düğünle evlendi

8 Eylül’de Esenyurt SMA Hastası Defne İçin Toplanacak

Başkan Sait ATALAY'ın 30 Ağustos Zafer Bayramı Mesajı

Selçuk AKKOÇ, Göle Festivali Ulusal Boyutta Yapılmalıdır

Av. Okan GÜNDÜZ: Akıllarda Kalacak Festivaller Yapmalıyız

Almanya'nın Bisiklet Devi Llobe'u İflas Başvurusunda Bulundu.

Bu Yıl Da "Azerbaycan En İyi Ödülleri" Geliyor

EKONOMİDE VE ŞİRKETLERDE DÖNÜŞÜMLE GELEN BÜYÜK GÜÇ…

İran Cumhurbaşkanı Reisi hayatını kaybetti

Beylikdüzü'nde Çifte Bayram: İstavrit 50 Türk Somonu 120 lira

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 10 9 0 1 20 28
2.Samsunspor 10 7 2 1 10 22
3.Fenerbahçe 9 6 1 2 13 20
4.Beşiktaş 9 6 1 2 11 20
5.Eyüpspor 10 4 2 4 4 16
6.Göztepe 9 4 2 3 5 15
7.İstanbul Başakşehir 9 4 2 3 4 15
8.Sivasspor 10 4 4 2 0 14
9.Trabzonspor 9 2 1 6 1 12
10.Kasımpaşa 10 2 3 5 -4 11
11.Konyaspor 10 3 5 2 -5 11
12.Antalyaspor 10 3 5 2 -8 11
13.Bodrum FK 10 3 6 1 -5 10
14.Rizespor 9 3 5 1 -10 10
15.Gazişehir Gaziantep 9 2 4 3 -2 9
16.Alanyaspor 10 2 5 3 -5 9
17.Kayserispor 9 1 3 5 -6 8
18.Hatayspor 9 0 6 3 -8 3
19.Adana Demirspor 9 0 8 1 -15 1